KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Frytki nie tylko z ziemniaka – kusimy najlepszymi przepisami!

Opublikowano 13.07.2020 r.
Niech Światowy Dzień Frytek stanie się pretekstem do wypróbowania tego dania nie tylko w tradycyjnej, ale także nieco bardziej oryginalnej formie. Poznajcie nasze przepisy!

Frytki w ziołach

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól,
  • 4 łyżki oleju.

Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i kroimy w słupki, delikatnie skraplamy je olejem i doprawiamy przyprawami. Wykładamy na płasko w naczyniu do pieczenia. Pieczemy przez około 50 minut w 180 st. C. Możemy także usmażyć je w frytkownicy.


Frytki z batatów

Składniki:

  • 5 batatów,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, oregano.

Wykonanie:
Umyte bataty obrać ze skórki i pokroić w cienkie słupki. Rozłożyć je na tacy, delikatnie polać olejem i oprószyć ziołami. Piec do zarumienienia około 30 minut w 180 stopniach. Można je podawać zamiast tradycyjnych ziemniaków do mięsa lub ryby.


Frytki z cukinii

Składniki:

  • 1 duża lub 2 mniejsze cukinie
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • oliwa.

Wykonanie:

Cukinię kroimy na podłużne kawałki. Roztrzepujemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano - mieszamy. Maczamy kawałki cukinii i obtaczamy w bułce tartej, wykładamy na blaszkę wysmarowaną oliwą. Pieczemy przez około 15 minut w temp. 220 st. C – co jakiś czas można delikatnie przewracać frytki na drugą stronę. 


Frytki z dyni

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa,
  • słodka i ostra papryka w proszku,
  • sól, pieprz.


Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek, kroimy na kształt frytek. Skraplamy olejem,  delikatnie posypujemy paprykami w proszku i doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 st. C. 

 

Frytki z marchewki

Składniki:

  • kilka marchewek,
  • sól,
  • bazylia suszona,
  • czosnek w proszku,
  • oliwa z oliwek.

Wykonanie:

Marchewki kroimy w podłużne paski. Skraplamy ją oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Układamy w naczyniu, pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 st. C.

 

Jak widać pyszne frytki można zrobić nie tylko z ziemniaków. Koniecznie wypróbujcie też ich nowe, kulinarne odsłony! Smacznego świętowania :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO