Domowa zupa fasolowa na żeberkach – przepis babci Zosi

Opublikowano 28.11.2017 r.
Polacy uwielbiają zupy! Nie wyobrażamy sobie bez nich rodzinnego obiadu. Dziś polecamy Wam przepis na zupę fasolową gotowaną na żeberkach. Jej aromat i smak są niepowtarzalne! To pyszne, sycące i rozgrzewające danie – idealne na chłodniejsze dni!
SKŁADNIKI:
- fasola Jaś 300 gram,
- 3 l wody,
- żeberka wieprzowe 350 gram,
- pęczek włoszczyzny,
- 1 cebula,
- 5 ziemniaków,
- 2 liście laurowe,
- pieprz ziarnisty,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól do smaku,
- 3 szt. ziela angielskiego,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego.
WYKONANIE:
1. Fasolę należy zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia do garnka wlewamy 3 l wody i pokrojone na porcje żeberka (dodajemy sól do smaku), całość gotujemy (doprowadzamy do wrzenia).
2. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę (wcześniej podsmażoną), kawałki pietruszki, selera, pora, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie i na końcu odcedzoną fasolę. Całość gotujemy przez około 1 godz.
3. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (gotujemy aż będą miękkie). Pod koniec dokładamy jeszcze łyżkę przecieru pomidorowego dla uzyskania pięknego koloru i wyrazistego smaku.
![]() |
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|