KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
23 czerwca 2020

Zalety spożywania sałaty rzymskiej i kilka pomysłów, jak wykorzystać ją w kuchni

Sałata rzymska znana jest ze swojego wyjątkowego smaku z nutką goryczy. Zielona, chrupiąca skarbnica składników odżywczych jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Poznaj zalety spożywania sałaty rzymskiej oraz sprawdzone przepisy na to, w jaki sposób wykorzystać ją w posiłkach.

Sałata rzymska to jedna z wielu odmian sałaty, którą charakteryzują długie i kruche liście. Z wyglądu przypomina kapustę pekińską, ale jest od niej mniejsza. To cenne warzywo warto wykorzystywać w kuchni, ponieważ dostarcza organizmowi mnóstwo witamin oraz składników mineralnych i jest lekkostrawna. W sztuce kulinarnej znana jest z popularnej sałatki Cezar, jednak doskonale komponuje się jako podstawa bądź dodatek do innych sałatek i surówek. Świetnie smakuje w połączeniu z mięsem z kurczaka, sosami, owocami czy serami pleśniowymi.

Dlaczego warto jadać sałatę rzymską?

  • Wzmacnia wzrok

Obecność witamin A i C oraz karotenoidów i zeaksantyny w sałacie rzymskiej zapobiega problemom ze wzrokiem. Naukowcy dowodzą, że witamina A zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtek. Natomiast niedobory witamin i przeciwutleniaczy, które znajdują się w tej odmianie sałaty, również mogą przyczyniać się do rozwoju jaskry, zaćmy oraz innych problemów ze wzrokiem.

  • Dba o zdrowe kości

Zielone warzywa liściaste, w tym również sałata rzymska, są doskonałym źródłem witaminy K, która jest niezbędna do budowy kości, gdyż poprawia ich gęstość i przeciwdziała takim chorobom jak osteoporoza.

  • Odmładza organizm

Witaminy A, B i C dbają o zdrowie skóry i zatrzymują wczesne oznaki starzenia. Dużą rolę, jeśli chodzi o właściwości anty-aging w organizmie, odgrywa witamina C, która bierze udział w syntezie kolagenu, czyli białka niezbędnego dla jędrnej, zdrowej i elastycznej skóry.

  • Działa przeciwnowotworowo

Sałata rzymska jest jednym z bardzo zdrowych warzyw, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Niektóre badania wykazują, że znajdujący się w zielonych liściach chlorofil minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby i jelita grubego.

  • Ułatwia odchudzanie

Rzymska sałata jest składnikiem wielu surówek i sałat, a to oznacza, że z powodzeniem można jej używać w różnych daniach podczas odchudzania. Zawiera ona niewiele węglowodanów, jest niskokaloryczna i sycąca.

Jak wykorzystać w kuchni sałatę rzymską?

Dietetyczne wrapy

Składniki:

  • 1 sałata rzymska
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • kawałek żółtego sera
  • kawałek czerwonej lub żółtej papryki
  • 1 pomidor
  • kawałki podsmażonego kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majonezu

Sałatę rzymską umyć, osuszyć i oddzielić liście. Cienką warstwą rozsmarować je majonezem, a następnie na każdym z liści i rozłożyć połowę ugotowanego jajka, pokrojone w kawałki ogórki kiszone, paprykę, pomidor i kurczak.  Zetrzeć żółty ser. Doprawić, całość zawinąć i zjadać ze smakiem.

 

Marynowana sałata rzymska

Składniki:

  • 2 sałaty rzymskie
  • sól
  • sok z 2 pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki miodu
  • odrobina koperku

Sałatę umyć, osuszyć i przekroić na pół. Wrzucić na 3 minuty do gorącego i posolonego wrzątku. Odcedzić i przestudzić. W miseczce połączyć sok z pomarańczy, oliwę z oliwek i miód i dobrze wymieszać. Przestudzoną sałatę rzymską zalać marynatą i wstawić na noc do lodówki. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, zamiennik surówek do obiadu oraz do dań z grilla. Przed podaniem posypać poszatkowanym koperkiem.

Ekspresowa sałatka z sałatą rzymską

Składniki:

  • 2 sałaty rzymskie
  • 4 średnie buraczki
  • 3 kiszone ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały jogurt naturalny
  • pieprz i sól

Sałatę umyć, osuszyć i porwać jej listki na mniejsze kawałki i wkładać do dużej miski. Buraczki umyć, obrać i ugotować w posolonej wodzie. Przestudzić, a następnie pokroić w cienkie plasterki i dodać do sałaty wraz z pokrojoną w piórka czerwoną cebulą i pokrojonymi w plastry kiszonymi ogórkami. Jogurt naturalny doprawić solą i pieprzem, a przed podaniem polać nim sałatkę.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione