KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Zalety spożywania sałaty rzymskiej i kilka pomysłów, jak wykorzystać ją w kuchni

Opublikowano 23.06.2020 r.
Sałata rzymska znana jest ze swojego wyjątkowego smaku z nutką goryczy. Zielona, chrupiąca skarbnica składników odżywczych jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Poznaj zalety spożywania sałaty rzymskiej oraz sprawdzone przepisy na to, w jaki sposób wykorzystać ją w posiłkach.

Sałata rzymska to jedna z wielu odmian sałaty, którą charakteryzują długie i kruche liście. Z wyglądu przypomina kapustę pekińską, ale jest od niej mniejsza. To cenne warzywo warto wykorzystywać w kuchni, ponieważ dostarcza organizmowi mnóstwo witamin oraz składników mineralnych i jest lekkostrawna. W sztuce kulinarnej znana jest z popularnej sałatki Cezar, jednak doskonale komponuje się jako podstawa bądź dodatek do innych sałatek i surówek. Świetnie smakuje w połączeniu z mięsem z kurczaka, sosami, owocami czy serami pleśniowymi.

Dlaczego warto jadać sałatę rzymską?

  • Wzmacnia wzrok

Obecność witamin A i C oraz karotenoidów i zeaksantyny w sałacie rzymskiej zapobiega problemom ze wzrokiem. Naukowcy dowodzą, że witamina A zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtek. Natomiast niedobory witamin i przeciwutleniaczy, które znajdują się w tej odmianie sałaty, również mogą przyczyniać się do rozwoju jaskry, zaćmy oraz innych problemów ze wzrokiem.

  • Dba o zdrowe kości

Zielone warzywa liściaste, w tym również sałata rzymska, są doskonałym źródłem witaminy K, która jest niezbędna do budowy kości, gdyż poprawia ich gęstość i przeciwdziała takim chorobom jak osteoporoza.

  • Odmładza organizm

Witaminy A, B i C dbają o zdrowie skóry i zatrzymują wczesne oznaki starzenia. Dużą rolę, jeśli chodzi o właściwości anty-aging w organizmie, odgrywa witamina C, która bierze udział w syntezie kolagenu, czyli białka niezbędnego dla jędrnej, zdrowej i elastycznej skóry.

  • Działa przeciwnowotworowo

Sałata rzymska jest jednym z bardzo zdrowych warzyw, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Niektóre badania wykazują, że znajdujący się w zielonych liściach chlorofil minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby i jelita grubego.

  • Ułatwia odchudzanie

Rzymska sałata jest składnikiem wielu surówek i sałat, a to oznacza, że z powodzeniem można jej używać w różnych daniach podczas odchudzania. Zawiera ona niewiele węglowodanów, jest niskokaloryczna i sycąca.

Jak wykorzystać w kuchni sałatę rzymską?

Dietetyczne wrapy

Składniki:

  • 1 sałata rzymska
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • kawałek żółtego sera
  • kawałek czerwonej lub żółtej papryki
  • 1 pomidor
  • kawałki podsmażonego kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majonezu

Sałatę rzymską umyć, osuszyć i oddzielić liście. Cienką warstwą rozsmarować je majonezem, a następnie na każdym z liści i rozłożyć połowę ugotowanego jajka, pokrojone w kawałki ogórki kiszone, paprykę, pomidor i kurczak.  Zetrzeć żółty ser. Doprawić, całość zawinąć i zjadać ze smakiem.

 

Marynowana sałata rzymska

Składniki:

  • 2 sałaty rzymskie
  • sól
  • sok z 2 pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki miodu
  • odrobina koperku

Sałatę umyć, osuszyć i przekroić na pół. Wrzucić na 3 minuty do gorącego i posolonego wrzątku. Odcedzić i przestudzić. W miseczce połączyć sok z pomarańczy, oliwę z oliwek i miód i dobrze wymieszać. Przestudzoną sałatę rzymską zalać marynatą i wstawić na noc do lodówki. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, zamiennik surówek do obiadu oraz do dań z grilla. Przed podaniem posypać poszatkowanym koperkiem.

Ekspresowa sałatka z sałatą rzymską

Składniki:

  • 2 sałaty rzymskie
  • 4 średnie buraczki
  • 3 kiszone ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały jogurt naturalny
  • pieprz i sól

Sałatę umyć, osuszyć i porwać jej listki na mniejsze kawałki i wkładać do dużej miski. Buraczki umyć, obrać i ugotować w posolonej wodzie. Przestudzić, a następnie pokroić w cienkie plasterki i dodać do sałaty wraz z pokrojoną w piórka czerwoną cebulą i pokrojonymi w plastry kiszonymi ogórkami. Jogurt naturalny doprawić solą i pieprzem, a przed podaniem polać nim sałatkę.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO