Zalety spożywania sałaty rzymskiej i kilka pomysłów, jak wykorzystać ją w kuchni

Sałata rzymska to jedna z wielu odmian sałaty, którą charakteryzują długie i kruche liście. Z wyglądu przypomina kapustę pekińską, ale jest od niej mniejsza. To cenne warzywo warto wykorzystywać w kuchni, ponieważ dostarcza organizmowi mnóstwo witamin oraz składników mineralnych i jest lekkostrawna. W sztuce kulinarnej znana jest z popularnej sałatki Cezar, jednak doskonale komponuje się jako podstawa bądź dodatek do innych sałatek i surówek. Świetnie smakuje w połączeniu z mięsem z kurczaka, sosami, owocami czy serami pleśniowymi.
Dlaczego warto jadać sałatę rzymską?
- Wzmacnia wzrok
Obecność witamin A i C oraz karotenoidów i zeaksantyny w sałacie rzymskiej zapobiega problemom ze wzrokiem. Naukowcy dowodzą, że witamina A zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtek. Natomiast niedobory witamin i przeciwutleniaczy, które znajdują się w tej odmianie sałaty, również mogą przyczyniać się do rozwoju jaskry, zaćmy oraz innych problemów ze wzrokiem.
- Dba o zdrowe kości
Zielone warzywa liściaste, w tym również sałata rzymska, są doskonałym źródłem witaminy K, która jest niezbędna do budowy kości, gdyż poprawia ich gęstość i przeciwdziała takim chorobom jak osteoporoza.
- Odmładza organizm
Witaminy A, B i C dbają o zdrowie skóry i zatrzymują wczesne oznaki starzenia. Dużą rolę, jeśli chodzi o właściwości anty-aging w organizmie, odgrywa witamina C, która bierze udział w syntezie kolagenu, czyli białka niezbędnego dla jędrnej, zdrowej i elastycznej skóry.
- Działa przeciwnowotworowo
Sałata rzymska jest jednym z bardzo zdrowych warzyw, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Niektóre badania wykazują, że znajdujący się w zielonych liściach chlorofil minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby i jelita grubego.
- Ułatwia odchudzanie
Rzymska sałata jest składnikiem wielu surówek i sałat, a to oznacza, że z powodzeniem można jej używać w różnych daniach podczas odchudzania. Zawiera ona niewiele węglowodanów, jest niskokaloryczna i sycąca.
Jak wykorzystać w kuchni sałatę rzymską?
Dietetyczne wrapy
Składniki:
- 1 sałata rzymska
- 3 ogórki kiszone
- 2 jajka
- kawałek żółtego sera
- kawałek czerwonej lub żółtej papryki
- 1 pomidor
- kawałki podsmażonego kurczaka
- sól i pieprz
- 2 łyżki majonezu
Sałatę rzymską umyć, osuszyć i oddzielić liście. Cienką warstwą rozsmarować je majonezem, a następnie na każdym z liści i rozłożyć połowę ugotowanego jajka, pokrojone w kawałki ogórki kiszone, paprykę, pomidor i kurczak. Zetrzeć żółty ser. Doprawić, całość zawinąć i zjadać ze smakiem.
Marynowana sałata rzymska
Składniki:
- 2 sałaty rzymskie
- sól
- sok z 2 pomarańczy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki miodu
- odrobina koperku
Sałatę umyć, osuszyć i przekroić na pół. Wrzucić na 3 minuty do gorącego i posolonego wrzątku. Odcedzić i przestudzić. W miseczce połączyć sok z pomarańczy, oliwę z oliwek i miód i dobrze wymieszać. Przestudzoną sałatę rzymską zalać marynatą i wstawić na noc do lodówki. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, zamiennik surówek do obiadu oraz do dań z grilla. Przed podaniem posypać poszatkowanym koperkiem.
Ekspresowa sałatka z sałatą rzymską
Składniki:
- 2 sałaty rzymskie
- 4 średnie buraczki
- 3 kiszone ogórki
- 1 czerwona cebula
- 1 mały jogurt naturalny
- pieprz i sól
Sałatę umyć, osuszyć i porwać jej listki na mniejsze kawałki i wkładać do dużej miski. Buraczki umyć, obrać i ugotować w posolonej wodzie. Przestudzić, a następnie pokroić w cienkie plasterki i dodać do sałaty wraz z pokrojoną w piórka czerwoną cebulą i pokrojonymi w plastry kiszonymi ogórkami. Jogurt naturalny doprawić solą i pieprzem, a przed podaniem polać nim sałatkę.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|