Poznaj lecznicze właściwości pietruszki!
Regularne picie naparów i herbatek z pietruszki ma działanie lecznicze: szczególnie na dolegliwości trawienne. Poza tym pietruszka posiada właściwości oczyszczające, moczopędne i przeciwobrzękowe. Warzywo to jest źródłem cennych witamin (A, E, C) i minerałów, m.in. wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza, a także flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy chroniących nasz organizm przed chorobami. Poza tym ma właściwości antyseptyczne.
Cenna natka pietruszki
Najbardziej cenna jest natka pietruszki, ponieważ zawiera więcej witamin niż jej korzeń. Natkę pietruszki poleca się używać jako dodatek do surówek oraz innych gotowanych potraw. Posiekaną natkę warto zamrozić i mieć o każdej porze roku w zasięgu reki.
Pietruszka na zaburzenia trawienia
Jedzenie pietruszki oraz przetworów z tego warzywa jest polecane w zaburzeniach trawienia, braku apetytu, dolegliwościach wątroby czy wzdęciach. Można wykonać napar z rozdrobnionego, wysuszonego korzenia. Pół łyżki rozdrobionego korzenia zalewamy szklanką wrzątku. Gotujemy kilka minut pod przykryciem, odcedzamy i pijemy małymi łykami w ciągu całego dnia.
Odwar z pietruszki na wzdęcia, choroby żołądka i nerek
Średniej wielkości korzeń oczyszczamy i kroimy w plasterki. Zalewamy dwiema szklankami wody, po czym gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Po przestudzeniu przestudzamy i schładzamy. Zaleca się pić w małych ilościach w ciągu całego dnia.
Środek na ukąszenia owadów
Świeżo zmiażdżone ziele pietruszki można zastosować jako okład łagodzący ból i swędzenie po ukąszeniach komarów.
Więcej informacji na temat właściwości leczniczych innych roślin znajdziesz w książce "Sławna uzdrawiająca apteczka z pól i łąk" Z. Przybylaka, którą można zamówić na stronie WDR. Zapraszamy do zapoznania się z całą ofertą wydawniczą!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|