Obiadowe inspiracje z truskawkami - wypróbuj oryginalne dania!

Pizza z kurczakiem i truskawkami
Składniki na ciasto:
- 40 dag mąki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml wody
- 4 dag drożdży w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 jajko
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
- 10 dużych truskawek
- rukola
- sól i pieprz
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
Wykonanie:
Najpierw należy przygotować ciasto na pizzę. W tym celu do szklanej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól, oliwę z oliwek, wbić jajko, a na koniec wsypać drożdże i wlać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. A następnie uformować z niego koło i rozłożyć na wysmarowanej oliwą blasze.
Filet z kurczaka umyć i osuszyć, a następnie przyprawić i zarumienić z obu stron na oleju rozgrzanym na patelni. Spód pizzy posmarować dżemem truskawkowym, a na wierzchu ułożyć pokrojony w mniejsze kawałki filet z kurczaka oraz plasterki mozzarelli. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu pizzę posypać rukolą i umytymi oraz osuszonymi połówkami truskawek.
Kotlety mielone nadziewane truskawkami
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa z indyka
- 10 dużych truskawek
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki siekanych migdałów
- 1 mała czerwona cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski włożyć mięso mielone, dodać drobno poszatkowaną czerwoną cebulę, bułkę tartą, siekane migdały oraz przyprawy i żółtko. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy, a następnie formować kotleciki, owijać w nich umyte i osuszone truskawki pozbawione szypułek. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiany kolor z obu stron. Doskonale smakują w towarzystwie ziemniaczanego puree oraz surówki ze świeżej kapusty.
Wątróbka drobiowa okraszona truskawkami
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 2 szklanki mleka
- 350 g truskawek
- olej
- cukier, sól i pieprz
Wykonanie:
Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać mlekiem i pozostawić na 2 godziny. Odsączyć i smażyć do zarumienienia na patelni. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w plasterki, dodać do podsmażonych wątróbek i delikatnie przesmażyć. Doprawić i dusić na małym ogniu przez kilka minut. Podawać z młodymi ziemniakami w towarzystwie bukietu surówek.
Gulasz wieprzowy w towarzystwie truskawek i agrestu
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 litr rosołu
- 200 g truskawek
- 200 g agrestu (może być z kompotu)
- 4 jabłka
- 1 łyżka masła
- rozmaryn
- bazylia
- sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor, a następnie przełożyć do garnka, doprawić rozmarynem i bazylią. Zalać rosołem i dusić na małym ogniu 40 minut. Umyte jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, truskawki pozbawić szypułek i pokroić, a agrest oczyścić (jeśli surowy). W rondelku roztopić łyżkę masła i przesmażyć owoce. Następnie dodać je do mięsa i dusić jeszcze 20 minut.
Dorsz pod serowo-truskawkową chmurką
Składniki:
- 3-4 filety z dorsza
- 300 g żółtego sera
- 300 g truskawek
- cytryna
- sól i pieprz
- przyprawa do ryb
- olej
- kilka liści bazylii
- mieszanka sałat
Wykonanie:
Filety z dorsza umyć i dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić je na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb, a także skropić sokiem z cytryny. Kawałki dorsza ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek, a następnie pokroić w plasterki. Ułożyć je na rybie znajdującej się w naczyniu żaroodpornym, a następnie posypać startym serem. Zapiekać przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawać w towarzystwie mieszanki sałat, ozdobić liśćmi bazylii.
Polecamy wypróbowanie nowych smaków truskawki w wytrawnym towarzystwie!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|