Nowalijki w kuchni - 6 przepisów na wiosenne dania

Wiosenna tarta z nowalijkami
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżek wody
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki oregano
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- sól
Składniki na nadzienie:
- kawałek selera naciowego
- kawałek brokuła
- 150 g kapusty pekińskiej
- 1 pomidor
- 2 młode marchewki
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- 1 białko
- 0,5 małego jogurtu naturalnego
- 0,5 opakowania serka wiejskiego lekkiego
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- rzeżucha do udekorowania przed podaniem
Wykonanie:
Najpierw należy przygotować ciasto. W tym celu do miski dodajemy wszystkie suche składniki, żółtko i śmietanę. Ciasto trzeba teraz wymieszać, a następnie stopniowo dolewać wodę. Następnie wyrobić i rozwałkować, przełożyć do formy i nakłuć widelcem. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę, seler naciowy, brokuła i kapustę pekińską drobno pokroić, marchew obrać i zetrzeć na tarce, a pomidora pokroić w plasterki. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę na odrobinie oleju, dodać marchewkę i seler naciowy i smażyć kilka minut. Następnie dodać brokuł, wlać pół szklanki wody i dusić aż warzywa zmiękną. Dodać kapustę pekińską i podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i przestudzić.
W miseczce przygotować sos. W tym celu wymieszać surowe jajka z białkiem, przyprawić solą, dodać przepuszczony przez praskę czosnek oraz jogurt i serek.
Na przestudzoną tartę położyć nadzienie i polać przygotowanym wcześniej sosem, a na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. Tartę piec przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem udekorować rzeżuchą.
Wiosenna sałatka w towarzystwie oscypka
Składniki:
- kilka liści sałaty masłowej
- 20 rzodkiewek
- 1 pęczek cebulki dymki
- 6 jajek
- 150 g oscypka
- 4 łyżki rzeżuchy
- 2 łyżka majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypiorek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo i wystudzić, a następnie pokroić w kostkę. Kilka liści sałaty masłowej porwać na maleńkie kawałki i wrzucić do miski. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na plasterki, cebulę dymkę i oscypek drobno pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do miski, a następnie w mniejszej misce wymieszać majonez, śmietanę, sól i pieprz, posiekany szczypiorek i rzeżuchę. Sałatkę wymieszać, polać sosem i gotowe. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.
Frittata z nowalijkami
Składniki:
- biała część pora
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 8 zielonych szparagów
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 5 jajek
- 120 ml mleka
- sól i pieprz
- olej
Wykonanie:
Szparagi opłukać, usunąć zdrewniałe końcówki, gotować przez 5 minut we wrzątku z dodatkiem soli, wyjąć i przestudzić. Por i rzodkiewkę pokroić w plastry, paprykę w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić por i czosnek, zeszklić, a następnie dodać pozostałe warzywa i podsmażyć do miękkości. Dodać szparagi, całość przyprawić. Jajka wymieszać z mlekiem i zalać warzywa na patelni. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Zupa botwinka
Składniki:
- 2 młode pęczki botwinki z buraczkami
- 4 młode ziemniaki
- 3 młode marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 skrzydełko indycze
- 1 por
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- sok z połowy cytryny
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- 3 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Umyte skrzydełko indycze włożyć do dużego garnka, zalać wodą, wsypać odrobinę soli, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, a następnie obrać i umyć ziemniaki, buraczki i marchew. Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę i dorzucić do wywaru. W rondelku rozpuścić masło, podsmażyć pokrojonego w półplasterki pora, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do zupy i gotować 20 minut. A następnie pokroić buraczki oraz ich liście w mniejsze kawałki, dodać do garnka i gotować jeszcze 10 minut. Na koniec zupę zabielić śmietaną połączoną z mąką, doprawić cukrem, octem i sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z jajkiem gotowanym na twardo.
Ekspresowa sałatka na ciepło
Składniki:
- 8 młodych ziemniaków
- 2 kalarepy
- 2 pomidory
- kawałek czerwonej papryki
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżka oleju
- szczypta oregano
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta tymianku
- sól i pieprz
Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w mundurkach, a po ostudzeniu pokroić w kosteczkę. Kalarepę i paprykę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, a natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić ziemniaki, kalarepę i paprykę. Posypać przyprawami i zapiekać do zarumienienia. Nałożyć na talerz, udekorować plastrami pomidora i natką pietruszki. Sałatka doskonale smakuje na ciepło.
Bruschetta obsypana nowalijkami
Składniki:
- kilka liści sałaty
- 8 rzodkiewek
- 2-3 pomidory
- 1 ser mozzarella
- bułka paryska
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
Wykonanie:
Bułkę paryską pokroić na kromki i skropić oliwą. Podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia z obu stron, a następnie posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na grzanki położyć porwaną na mniejsze kawałki sałatę. Pomidory i ser mozzarella pokroić w małą kostkę, a rzodkiewki w plasterki. Ułożyć je na sałacie, przyprawić solą, pieprzem i bazylią.
A jakie jest Wasze ulubione danie z nowalijkami w roli głównej?
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|