KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Czas na szparagi!

Opublikowano 26.04.2020 r.
Kilka dni temu na Rynku Hurtowym w Broniszach pojawiły się pierwsze szparagi. Warzywo bardzo zdrowe, sezonowe.

Szparagi mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Są niskokaloryczne, lekkostrawne i znajdują zastosowanie w dietach odchudzających.

Zawierają białka i cukry, które są łatwostrawne. Ponadto bogate są w liczne witaminy, między innymi C, E, K, B6, tiaminę oraz beta-karoten i minerały jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, sód, cynk.

Szparagi są bogatym źródłem fitosteroli, dzięki czemu korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, a zawarta w nich asparagina wpływa zbawiennie na pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu.

Najczęściej występują trzy grupy szparagów jadalnych o białych, zielonych i fioletowych wypustkach.

Szparagi białe mają podłużne pędy, które rosną pod ziemią, są dość grube. Przed ugotowaniem należy je obrać ze skórki. Charakteryzują się delikatnym smakiem.

Szparagi zielone zawdzięczają swoje zabarwienie procesowi fotosyntezy, ich wypustki wyrastają ponad ziemię. Są znacznie szczuplejsze aniżeli te białe czy fioletowe. Nie musimy ich obierać przed obróbką termiczną. W smaku są bardzo wyraziste.

Szparagi fioletowe rosną blisko powierzchni ziemi i posiadają zabarwione na kolor fioletowy łodygi. Pędy ich są znacznie grubsze, zawierają także sporo cukrów. Fioletowa odmiana najrzadziej pojawia się na rynku i w ofercie producentów ze względu na problemy związane z ich uprawą.

Szparagi najlepiej smakują świeżo ugotowane, z wody z popularnymi dodatkami jak masło, bułka tarta, ser typu parmezan. Nadają się do zup warzywnych, zup kremów, są doskonałe na puree i do sałatek sezonowych. Można je także marynować.

Na razie ich cena jest dość wysoka, bo to początek sezonu. Wpływ ma też kapryśna, zmienna pogoda. Za pęczek o wadze 500 gram zapłacimy od 15 do 18 złotych.

Źródło: Bronisze

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:bronisze szparagiszparagi
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO