KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Małe rzeźnie rolnicze - wprowadzono ważną zmianę

Opublikowano 23.04.2020 r.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że w związku z opublikowaniem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. 2020 poz. 712), od dnia 22 kwietnia 2020 r. w prowadzeniu tzw. małych rzeźniach rolniczych zachodzą pewne zmiany. Sprawdź!

Od dnia 22 kwietnia 2020 r. w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw, zniesiony został obowiązek odbywania przez osoby przeprowadzające uśmiercanie i działania związane z uśmiercaniem zwierząt, trzymiesięcznej praktyki na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3-letni staż pracy na stanowisku ubojowym.

Celem powstawania małych ubojni jest ułatwienie rolnikom sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego i innej działalności lokalnej w ramach produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, zatwierdzonego zakładu przetwórstwa mięsnego. Coraz więcej konsumentów zrażonych jest do produktów zwierzęcych z wielkich hodowli i wielkich zakładów przetwórczych. Sieć rzeźni rolniczych może być doskonałą okazją na wejście w rynek z mięsem ze zwierząt z hodowli przydomowych i hodowanych w dobrych warunkach. Niewątpliwie, zapotrzebowanie na takie produkty jest coraz większe, wraz ze wzrostem świadomości konsumentów.

Źródło: GIW

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:małe rzeźnie rolnicze
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO