Małe rzeźnie rolnicze - wprowadzono ważną zmianę
Od dnia 22 kwietnia 2020 r. w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw, zniesiony został obowiązek odbywania przez osoby przeprowadzające uśmiercanie i działania związane z uśmiercaniem zwierząt, trzymiesięcznej praktyki na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3-letni staż pracy na stanowisku ubojowym.
Celem powstawania małych ubojni jest ułatwienie rolnikom sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego i innej działalności lokalnej w ramach produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, zatwierdzonego zakładu przetwórstwa mięsnego. Coraz więcej konsumentów zrażonych jest do produktów zwierzęcych z wielkich hodowli i wielkich zakładów przetwórczych. Sieć rzeźni rolniczych może być doskonałą okazją na wejście w rynek z mięsem ze zwierząt z hodowli przydomowych i hodowanych w dobrych warunkach. Niewątpliwie, zapotrzebowanie na takie produkty jest coraz większe, wraz ze wzrostem świadomości konsumentów.
Źródło: GIW
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|