KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Podaż tuczników w UE stabilizuje się, a popyt i konkurencja w Azji przybiera na sile

Opublikowano 21.04.2020 r.
Unijne zakłady mięsne stają przez coraz bardziej palącym problemem skompletowania pracowników na liniach produkcyjnych. Obostrzenia w przemieszczaniu się pracowników ze Wschodu ze względu na COVID-19 stanowią główny powód braków kadrowych - analizuje KZPPTCh.

Do tej sytuacji należy dodać:

  • zagrożenie objęciem przymusową kwarantanną pracowników zakładu mięsnego oraz kierowców ciężarówek, 
  • wydłużony okres oczekiwania na granicach spowodowany dodatkowymi formalnościami oraz
  • opóźniony efekt wzrostu konsumpcji związany z sezonem grillowym.

Duża niepewność na rynku sprawia, że ceny skupu żywca wieprzowego nie rosną. W Niemczech w notowaniach VEZG w dniu 15/04/2020 ustalono na kolejny tydzień cenę tuczników na poziomie 1,84 €/kg (wbc). Oznacza to utrzymanie ceny w stosunku do ubiegłego tygodnia pomimo pandemii COVID-19 oraz krótszego tygodnia ubojowego związanego z przerwą świąteczną.

We Włoszech, które ucierpiały najbardziej z powodu koronawirusa, produkcja wieprzowiny spadła o 30% - informuje ISN. Absencja pracowników w pracy spowolniła również działalność zakładów mięsnych w Hiszpanii, które liczą na dalszy wzrost eksportu wieprzowiny na rynek chiński. Walka konkurencyjna w Chinach zaostrza się z powodu atrakcyjnych ofert składanych przez handlowców z USA. W Stanach Zjednoczonych z powodu wysokiej podaży żywca wieprzowego cena spadła poniżej 80 centów/kg wagi poubojowej.

W marcu br. Chiny zaimportowały rekordową ilość mięsa i podrobów wynoszącą 919 tys. ton, z czego produkty wieprzowe stanowiły 42%. Duża część tych zakupów pochodziła z początku roku, jednakże dopiero w marcu została rozładowana ze względu na pandemię koronawirusa. Konsumpcja w Chinach nie osiągnęła jeszcze swojego normalnego poziomu. Pomimo otwartych restauracji wiele osób ciągle obawia się spożywania posiłków poza domem - informuje KZPPTCh.

Źródło: KZPPTCh

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO