KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
7 kwietnia 2020

Pomysły na oryginalne wielkanocne smakołyki

Jeśli myślimy o wielkanocnych potrawach, to od razu wymieniamy żurek z białą kiełbasą, jajka, pasztet itd. Te smaki znamy wszyscy. A gdyby tak w tym roku podczas świąt nieco zmienić kulinarny repertuar? Polecamy znakomite przepisy!

Zupa krem z rzeżuchy

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2  liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 szklanki rzeżuchy
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, następnie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać gorącym bulionem warzywnym. Gotować pół godziny z dodatkiem przypraw. Pod koniec dodać rzeżuchę i zblendować. Przed podaniem zabielić śmietaną. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Świąteczna przekąska

Składniki:

  • 2 gruszki
  • ser brie
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • liście rukoli

Przygotowanie:

Gruszkę kroimy wzdłuż, na cząstki. Ser kroimy na trójkątne kawałki. Cząstkę gruszki, ser i liść rukoli owijamy plastrem szynki parmeńskiej. Prosta i efektowana przystawka gotowa!

 

Jajka z cieciorką

Składniki:

  • 3 ugotowane jajka na twardo
  • 3 łyżki cieciorki z puszki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka przecinamy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka miksujemy z cieciorką, majonezem, curry, solą i pieprzem. Gotowym farszem napełniamy białka jajek.

 

Biała kiełbasa w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 5 białych kiełbas
  • 150 g fasoli Jaś
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • łyżeczka suszonej papryki słodkiej i papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i moczymy przez 12 godzin. Po tym czasie odsączamy, wlewamy nową wodę i gotujemy przez godzinę. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy przyprawami. Doprowadzamy do zagotowania. Kiełbaski podsmażamy na patelni. Do sosu dodajemy ugotowaną fasolę, chwilę razem gotujemy. Kiełbaski podajemy w towarzystwie powstałego sosu. Można posypać jeszcze świeżą natką pietruszki.

 

Pascha wielkanocna w czekoladowej wersji

Składniki:

  • 500 g twarogu,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki kakao,
  • bakalie.

Wykonanie:

Masło roztapiamy w kąpieli wodnej z czekoladą, następnie dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Miksujemy twaróg i łączymy z przestudzoną masą czekoladową i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy bakalie, mieszamy. Masę przekładamy do foremki, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotową paschę przekładamy z foremki na paterę, możemy dodatkowo polać ją polewą czekoladową.  

 

Co za smaki!  Wypróbujcie, a z pewnością będziecie zachwyceni!

kontakt1.jpg Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione