KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
4 kwietnia 2020

Kulinarne inspiracje na Wielkanoc od KGW Kaliś

Nasze zaprzyjaźnione Koło Gospodyń Wiejskich Kaliś przygotowało dla Was kilka kulinarnych inspiracji na zbliżające się Święta Wielkanocne. Polecamy znakomite przepisy!

Chrzanowy krem

Składniki:

  • 1 mały słoik chrzanu
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć, zmiksować i doprawić do smaku. Krem dekoracyjnie przybrać posiekanym szczypiorkiem. Doskonały do wędlin i mięs na zimno.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Składniki:

  • 10 jajek
  • 30 dkg pieczarek (można zwiększyć porcję)
  • 2 -3 łyżki majonezu
  • około 1-1,5 łyżeczki pietruszki zielonej drobno posiekanej
  • 2 liścia laurowe
  • 3 ziela angielskie

Wykonanie:

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać liście laurowe i ziele angielskie, można dołożyć troszkę posiekanej cebulki i razem wszystko udusić. Odparować jeżeli będzie nadmiar płynu. Jajka ugotować na twardo, obrać i przeciąć wzdłuż. Białka zachować. Żółtka rozgnieść widelcem, połączyć z uduszonymi pieczarkami, dodać majonez (nie za dużo, żeby masa nie była za rzadka). Dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać do białek.

Panie z KGW Kaliś podkreślają, że ten przepis ma już około 30 lat i wciąż jest aktualny na różnych imprezach :-)

 

Rolada serowa z piersią z kurczaka

Składniki:

  • 350 g żółtego sera
  • 300 g pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szkl. majonezu
  • 3 jajka

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać majonez i jajka, wymieszać, następnie wylać na blachę (wymiary około 30x45 cm) wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem, piec około 15-20 minut w temp. 180 st. C. Pierś pokroić jak na kotlety schabowe i rozbić. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i udusić z pokrojoną cebulą. Na jeszcze ciepły placek serowy ułożyć rozbite piersi oraz pieczarki. Zwinąć roladę  i zapiekać jeszcze 25 minut w temp. 180 st. C. Do zapiekania zwiniętej rolady można użyć wąskiej blachy ''keksówki'', aby się nie rozpadła. Podawać na ciepło.

 

Kotlety z ananasem i żurawiną

Składniki:

  • 6 porcji mięsa (może być pierś z kurczaka)
  • 6 plastrów ananasa
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 1 mały słoik dżemu żurawinowego
  • 2 jajka bułka tarta
  • tłuszcz
  • sól,pieprz

Wykonanie:
Mięso doprawić, rozbić, opanierować i usmażyć. Na każdy kawałek usmażonego mięsa położyć plasterek ananasa, w środek ananasa łyżeczką nałożyć dżem żurawinowy, w plasterku sera zrobić otwór i tak go ułożyć, by żurawina znalazła się w otworze. Zamiast ananasa na mięso można położyć połówkę (brzoskwini z puszki) i przykryć serem. Przed podaniem mięso zapiec w piekarniku.

Świąteczny sernik bez sera

Składniki:  

  • 3 szkl. mąki
  • 6 jaj
  • margaryna
  • 2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 śmietany po 400 ml 18%
  • 2 budynie śmietankowe
  • 15 dkg wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Mąkę przesiać  na stolnicy. Dodać żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i uformować kulę, ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Śmietanę wlać do miski. Wsypać wiórki i wymieszać z budyniem. Białka ubić z resztą cukru. Pianę wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 2 porcje. Jedną rozwałkować i wyklepać dno tortownicy. Nałożyć masę śmietanową. Posypać resztą ciasta startego na grubej tarce. Piec w temp. 190 st. C przez 50-60 minut.

Babeczki z serem

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka octu
  • 4-5 łyż. śmietany kwaśnej
  • 3 żółtka

Schłodzoną margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier puder, ocet, śmietanę oraz żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki. Piec na złoty kolor przez ok. 15 minut w temp. 180 st. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek.

Masa serowa:

  • 50 dag sera białego zmielonego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 10 dag masła
     

Dodatek:

  • gotowa masa krówkowa
  • czekolada
  • wiórki kokosowe

Masło roztopić na wolnym ogniu. Przestudzić, dodać ser, jaja i cukier. Gotować, cały czas dokładnie mieszając. Pod koniec dodać budyń, nadal mieszając. Gdy masa będzie gęsta, odstawić.

Dno każdej babeczki wyłożyć łyżeczką masy krówkowej, a następnie dopełnić ciepłą masą serową. Wierzch przybrać dekoracyjnie np. kleksami rozpuszczonej czekolady i posypać wiórkami kokosowymi.

Świąteczne smakołyki z kulinarnego repertuaru KGW Kaliś z pewością przypadną Wam do gustu. Życzymy smacznego!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione