KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
20 marca 2020

Przepis na domowy chleb na zakwasie

Pyszny chleb możemy bez problemu zrobić samodzielnie - wystarczy tylko kilka dni wcześniej nastawić zakwas. Przygotowaliśmy poradnik dla początkujących - z nami Twój wypiek z pewnością się uda!

Jak wykonać zakwas żytni?

1. dzień

100 g mąki żytniej łączymy z100 ml przegotowanej letniej wody. Mieszamy dokładnie w szklanym słoiku za pomocą drewnianej łyżki. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów).

2. dzień

Po 24 godzinach dokarmiamy zakwas: 50 g mąki żytniej i 50 ml letniej wody, mieszamy i odstawiamy.

3. dzień

Powtarzamy czynność z dnia drugiego.

4. dzień

Po 12 godzinach można przemieszać zakwas, a po 24 godzinach ponownie go dokarmić (50 g mąki, 50 ml wody).

5. dzień

Zakwas już powinien być dobry do pieczenia chleba - musi mieć charakterystyczne bąbelki.

Najlepiej w słoiku zostawić około 3 łyżki zakwasu i schować go do lodówki. Przyda się do kolejnych wypieków. Wówczas dzień przed pieczeniem chleba należy wyjąć go w ciepłe miejsce oraz dokarmić mąką i wodą.


Przepis na chleb

  • ok. 300 g mąki (może być połączenie pszennej z żytnią lub orkiszową)
  • ok. 300 ml wody,
  • zakwas,
  • łyżka soli


W szklanym naczyniu łączymy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Wyrabiamy przez kilka minut. Wody dodajemy, tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Jeśli obawiamy się, że ciasto może nie urosnąć, to dodajemy odrobinę drożdży i łyżeczkę cukru. Po wyrobieniu wykładamy do keksówki posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lun np. płatkami owsianymi. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 4-8 godzin. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Pieczemy przez około 1 godzinę, w temperaturze 200 st. C. 

Prawdziwego, domowego chleba nie zastąpi nic, bo jak mówi staropolskie przysłowie "kiedy jest chleb przy wodzie, to głód nie dobodzie". 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione