KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Przepis na domowy chleb na zakwasie

Opublikowano 20.03.2020 r.
Pyszny chleb możemy bez problemu zrobić samodzielnie - wystarczy tylko kilka dni wcześniej nastawić zakwas. Przygotowaliśmy poradnik dla początkujących - z nami Twój wypiek z pewnością się uda!

Jak wykonać zakwas żytni?

1. dzień

100 g mąki żytniej łączymy z100 ml przegotowanej letniej wody. Mieszamy dokładnie w szklanym słoiku za pomocą drewnianej łyżki. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów).

2. dzień

Po 24 godzinach dokarmiamy zakwas: 50 g mąki żytniej i 50 ml letniej wody, mieszamy i odstawiamy.

3. dzień

Powtarzamy czynność z dnia drugiego.

4. dzień

Po 12 godzinach można przemieszać zakwas, a po 24 godzinach ponownie go dokarmić (50 g mąki, 50 ml wody).

5. dzień

Zakwas już powinien być dobry do pieczenia chleba - musi mieć charakterystyczne bąbelki.

Najlepiej w słoiku zostawić około 3 łyżki zakwasu i schować go do lodówki. Przyda się do kolejnych wypieków. Wówczas dzień przed pieczeniem chleba należy wyjąć go w ciepłe miejsce oraz dokarmić mąką i wodą.


Przepis na chleb

  • ok. 300 g mąki (może być połączenie pszennej z żytnią lub orkiszową)
  • ok. 300 ml wody,
  • zakwas,
  • łyżka soli


W szklanym naczyniu łączymy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Wyrabiamy przez kilka minut. Wody dodajemy, tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Jeśli obawiamy się, że ciasto może nie urosnąć, to dodajemy odrobinę drożdży i łyżeczkę cukru. Po wyrobieniu wykładamy do keksówki posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lun np. płatkami owsianymi. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 4-8 godzin. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Pieczemy przez około 1 godzinę, w temperaturze 200 st. C. 

Prawdziwego, domowego chleba nie zastąpi nic, bo jak mówi staropolskie przysłowie "kiedy jest chleb przy wodzie, to głód nie dobodzie". 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO