Przepis na domowy chleb na zakwasie

Jak wykonać zakwas żytni?
1. dzień
100 g mąki żytniej łączymy z100 ml przegotowanej letniej wody. Mieszamy dokładnie w szklanym słoiku za pomocą drewnianej łyżki. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów).
2. dzień
Po 24 godzinach dokarmiamy zakwas: 50 g mąki żytniej i 50 ml letniej wody, mieszamy i odstawiamy.
3. dzień
Powtarzamy czynność z dnia drugiego.
4. dzień
Po 12 godzinach można przemieszać zakwas, a po 24 godzinach ponownie go dokarmić (50 g mąki, 50 ml wody).
5. dzień
Zakwas już powinien być dobry do pieczenia chleba - musi mieć charakterystyczne bąbelki.
Najlepiej w słoiku zostawić około 3 łyżki zakwasu i schować go do lodówki. Przyda się do kolejnych wypieków. Wówczas dzień przed pieczeniem chleba należy wyjąć go w ciepłe miejsce oraz dokarmić mąką i wodą.
Przepis na chleb
- ok. 300 g mąki (może być połączenie pszennej z żytnią lub orkiszową)
- ok. 300 ml wody,
- zakwas,
- łyżka soli
W szklanym naczyniu łączymy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Wyrabiamy przez kilka minut. Wody dodajemy, tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Jeśli obawiamy się, że ciasto może nie urosnąć, to dodajemy odrobinę drożdży i łyżeczkę cukru. Po wyrobieniu wykładamy do keksówki posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lun np. płatkami owsianymi. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 4-8 godzin. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Pieczemy przez około 1 godzinę, w temperaturze 200 st. C.
Prawdziwego, domowego chleba nie zastąpi nic, bo jak mówi staropolskie przysłowie "kiedy jest chleb przy wodzie, to głód nie dobodzie".
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|