Dlaczego czerwony burak jest taki zdrowy?

Wśród odmian buraków wyróżnia się przede wszystkim buraki liściowe, czyli popularną botwinkę, buraki korzeniowe – cukrowe, które wykorzystuje się do produkcji białego cukru oraz buraki pastewne, służące do karmienia zwierząt.
Buraki choć często niedoceniane powoli wracają do łask i częściej trafiają na nasze stoły. Niepozorne warzywo jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.
Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że buraki pod każdą postacią mają lecznicze właściwości i powinny być składnikiem diety każdego, komu zależy na prawidłowym funkcjonowaniu swojego organizmu.
Zdrowy burak
Najważniejszym składnikiem buraka wspomagającym odchudzanie jest błonnik. Reguluje on pracę jelit, przyspiesza przemianę materii i pomaga w usunięciu z organizmu szkodliwych substancji. W dodatku buraczany błonnik działa delikatnie przeczyszczająco, co nie jest bez znaczenia w sytuacji, gdy zmieniamy drastycznie swoją dietę i narażamy się przez to na przykre zaparcia. Buraki obniżają ciśnienie i wzmacniają odporność. Wystarczy jedna szklanka dziennie soku z czerwonego buraka, aby znacznie obniżyć skurczowe ciśnienie krwi. Wszystko za sprawą zawartych w soku z buraka azotanów, które w naszym organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Tlenek azotu rozluźnia naczynia krwionośne i ułatwia przepływ krwi. Regularne jedzenie buraków pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu oraz kondycję naczyń krwionośnych, co przekłada się na zdrowie układu krążenia. Z czerwonym burakiem najczęściej kojarzony jest barszcz czerwony. Jednak warto wiedzieć, że to popularne warzywo zawiera wiele cennych składników. Przede wszystkim warto wiedzieć, że czerwony burak jest niskokaloryczny. W 100 g są 43 kcal. Ponadto zawiera jedynie kwasy tłuszczowe wielonienasycone (0,1 g). Najwięcej witamin i minerałów znajdziemy w botwinie i boćwinie, czyli liściach i korzeniu niedojrzałego buraka czerwonego.
Sok z buraka zawiera kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, witaminę A, witaminę C. Buraki są unikalnym źródłem betaniny – naturalnego silnego barwnika, który ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. To silny antyoksydant i wróg wolnych rodników, które mogą powodować groźne choroby. Warto wspomnieć, że betanina pomaga neutralizować kwasotwórcze działanie niektórych potraw (np. mięsnych).
Burak - właściwości zdrowotne
Związki przeciwutleniające ograniczają starzenie się komórek w organizmie, w tym tych budujących skórę. Buraki czerwone, ze względu na dużą ilość żelaza, są wykorzystywane do leczenia anemii, a w niektórych przypadkach również białaczki. Na buraki czerwone powinni uważać cukrzycy, ponieważ warzywo ma wysoki indeks glikiemiczny. Dla gotowanego buraka cukrowego wynosi aż 65, a dla surowego – 30. Zamiast jeść ćwikłę, możemy sięgnąć po sok z surowych buraków. Aby obniżyć ich indeks glikemiczny, możemy przed posiłkiem z tym czerwonym warzywem wypić szklankę wody z cytryną. Na tej samej zasadzie będą działały również gotowane zielone warzywa. Buraki likwidują zgagę oraz łagodzą kaca. W okresie jesienno-zimowym warto profilaktycznie jeść więcej buraków albo sięgać po świeżo wyciskany sok z marchwi i buraków, by uniknąć sezonowych infekcji. Regularne jedzenie buraków może także pomóc złagodzić dolegliwości związane z menopauzą. Kobiety, które w swojej diecie mają dużo buraków, mówią o tym, że rzadziej cierpią na migreny i uderzenia gorąca. Buraki są bogatym źródłem witamin. Zawierają znaczne ilości witaminy C i karotenoidów. Witaminy te należą do przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki z organizmu i mają działanie przeciwnowotworowe. Sok z buraka dla osób aktywnych fizycznie. Spożycie soku z buraka pozytywnie wpływa na siłę mięśni i poprawia wydolność fizyczną, dzięki czemu może pomóc osiągnąć lepsze wyniki sportowe. Dodatkowo picie soku z buraków może wpłynąć na poprawę funkcjonowania mózgu. Sok z buraka jest jednym z najlepszych naturalnych toników dla wątroby. Oczyszcza ją z toksyn i wspiera prawidłowe funkcjonowanie. Przy dzisiejszym stylu życia większości ludzi, sok z buraka może okazać się zbawienny, a nawet uratować od poważnych chorób. Ale to nie koniec właściwości zdrowotnych soku z czerwonego buraka.
![]() |
Danuta Pyszka
Artykuł opracowany we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|