KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
2020-02-24

Sprawdź, czy nie kupiłeś bazylii z salmonellą!

Główny Inspektor Sanitarny wycofał z handlu niektóre partie suszonej bazylii. Powodem jest wykrycie bakterii salmonelli w próbkach zbadanych w ramach kontroli urzędowej.

Wycofane ze sprzedaży zostały dwie partie suszonej bazylii pakowane po 15 g, o numerach 19.11 i 19.12, oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021.

W wyniku postępowania przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną ustalono, że podmiot P.P.H.U. MAGRAMA użył ww. partii bazylii do produkcji przyprawy Bolinero – bazylia otarta, będącej marką własną firmy Netto Sp. z o.o. - informuje Główny Inspektor Sanitarny.

Jak podaje inspekcja, pałeczki salmonelli mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów bez obróbki termicznej. Konsumenci, którzy kupili wskazane partie produktu, nie powinni ich spożywać.

Jeśli więc w ostatnich dniach kupowaliśmy suszoną bazylię... lepiej się upewnić, czy nie dostaliśmy przypadkiem salmonelli gratis...

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione