KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
14 lutego 2020

Koło Gospodyń Fałkowo i ich przepis na wyśmienite pączki

Poznajcie Koło Gospodyń Wiejskich w Fałkowie! Ta liczna grupa gospodyń to zgrana ekipa, pełna pomysłów i chętna do wspólnej pracy. Dla naszych Czytelników KGW przygotowało także przepis na pyszne pączki - w sam raz na tłusty czwartek. 

Jesteśmy bardzo młodym kołem, ponieważ postanowiłyśmy założyć KGW w grudniu 2018 roku. Co prawda, były już wcześniej dyskusje nad założeniem koła, ale myślę, że głównym bodźcem w tym momencie była możliwość uzyskania pomocy z ARiMR. Wiedziałyśmy, że dodatkowe pieniądze bardzo ułatwią nam dobry start i będziemy mogły łatwiej i szybciej realizować nasze pomysły - opowiada przewodnicząca koła Pani Sylwia Wawrzyniak.

Spotkanie założycielskie odbyło się 15 grudnia i "lotem błyskawicy" 18 grudnia 2018 r. byłyśmy już zarejestrowane w ARiMR. Na dzień dzisiejszy jest nas dość duża grupa, bo aż 37 kobiet. Wiekowo jesteśmy bardzo zróżnicowane, ponieważ najmłodsza członkini ma 22 lata, a najstarsza 75 lat - informują gospodynie.

W związku z tym, że jesteśmy tak bardzo zróżnicowane wiekowo staramy się znaleźć ciekawe zajęcie dla każdej z Pań. Są gospodynie, które bardzo dobrze gotują i pieką, inne osoby są uzdolnione artystycznie, jeszcze inne bardzo aktywne sportowo i, jak w każdej grupie, są też takie których wszędzie jest pełno – i te właśnie są motorem napędowym koła. Dla mnie osobiście największą radością jest to, że pomimo bardzo różnych pomysłów wszyscy chętnie biorą udział w naszych działaniach. W związku z tym, że działamy dopiero rok zajmujemy się dosłownie wszystkim. Może w przyszłości wybierzemy jakąś główną działalność koła i w danym kierunku będziemy się rozwijać - opowiada Pani Sylwia.

Miniony rok był bardzo intensywny dla nas. Zorganizowałyśmy, m.in. ferie dla dzieci, dzień seniora, warsztaty decupage - wielkanocne jajka, warsztaty kosmetyczne Mary Kay, warsztaty kosmetyczne z Kasztelanią Ostrowską, warsztaty florystyczne – stroiki na Wszystkich Świętych, choinki bożonarodzeniowe. Były też wyjazdy do kina i na koncerty oraz rajdy rowerowe połączone z grillami.

Odniosłyśmy też pierwsze sukcesy - możemy pochwalić się I miejscem w konkursie wypieków na majówce. Brałyśmy również udział w gminnym konkursie na palmę wielkanocną, w którym zajęłyśmy I miejsce – w nagrodę pojechałyśmy na Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy. Brałyśmy także udział w Targach Smaków, jarmarkach świątecznych, WOŚP - na których prezentowałyśmy swoje zdolności zarówno kulinarne, jak i artystyczne. Wiele radości dały nam też wspólne wyjazdy - byłyśmy na wycieczce w Sprewaldzie (niemieckiej Wenecji) oraz na jarmarku w Pradze.

Warto dodać, że zostałyśmy zaproszone do projektu pilotowanego przez Lokalną Grupę Działanie Trakt Piastów „Gotowanie w zgodzie z tradycją” i dzięki niemu mogłyśmy zaprezentować nasze potrawy. Projekt zakończony został wydaniem publikacji w języku polskim i fińskim. Wspólnie zorganizowałyśmy również spotkanie kół Gminy Łubowo, na którym każda Pani zrobiła sobie korale, odbył się także konkurs nalewek i wspólne śpiewy przy tradycyjnej ludowej kapeli - wyliczają członkinie KGW.

Jesteśmy odbierane raczej pozytywnie przez mieszkańców. Odpowiedzią na to jest to, że chętnie biorą oni udział w licznych inicjatywach, jakie proponujemy. W tym roku chcemy nadal aktywnie uczestniczyć w życiu naszej wioski. Obecnie pracujemy nad organizacją Balu Walentynkowego i przygotowujemy się do kolejnego konkursu na palmę wielkanocną.

Przed nami też tłusty czwartek, dlatego dla Czytelników portalu KalendarzRolnikow.pl przygotowałyśmy słodką niespodziankę i dzielimy się niezawodnym przepisem na pyszne pączki

Pączki

Składniki (ok. 20 sztuk)                                                                                 

  • 1 kg mąki tortowej
  • 6 żółtek
  • ½ kostki masła
  • ½ szkl. cukru
  • ½ szkl. oleju
  • 3 szkl. mleka
  • 10 dkg drożdży
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • spirytus

Wykonanie 

Podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru wymieszać i odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże porządnie się spienią. W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na białą i puszystą pianę (około 10-15 minut ucierania). Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite żółtka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto. Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.

Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. blisko źródła ciepła, bez przeciągów) na około 1 lub 1 i 1/2 godziny, do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość (najlepiej rośnie w dużych i szerokich miskach).

Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek (o wymiarach około 25 x 30 cm i na wysokość około 2 cm), ostrą szklanką o średnicy około 6,5 cm wycinać kółka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków.

Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia. Każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę.

Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni C. Zrobić lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody (stopniowo) aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać też smażoną skórkę pomarańczową.

Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej (smażymy partiami, po około 5 pączków jednocześnie) i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe
Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Pączki maczać w lukrze (gdy będą jeszcze ciepłe - wówczas lukier ładnie się rozprowadzi) i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem (gdy pączki będą ostudzone). Smacznego! 

Paniom z KGW w Fałkowie dziękujemy za świetny przepis i życzymy wiele radości oraz samych sukcesów w dalszej działalności koła.  

Fot. KGW Fałkowo

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione