KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

12 lutego 2020

Słodki Dzień Zakochanych – przepisy na desery walentynkowe

Romantyczna walentynkowa kolacja to idealny pomysł na uczczenie Święta Zakochanych. Musi jednak zostać zwieńczona pysznym deserem, pełnym słodkości i miłości. Poniżej nasze propozycje!

Bezy miłosne 

Składniki *na około 25 bez:

  • 2 białka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • szczypta soli.

 

Sposób przygotowania: białka ze szczyptą soli ubijamy na puszystą masę. Po około 2-3 minutach, małymi porcjami dodajemy cukier. Ubijamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gładka, błyszcząca masa. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy małe bezy. Pieczemy je w temperaturze 100 st. C przez około 1,5 godz. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i suszymy bezy do całkowitego wystudzenia piekarnika. Wychodzą idealnie kruche. Przed podaniem dekorujemy je ulubionymi owocami. 


Deser z mascarpone dla zakochanych

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • owoce (świeże lub mrożone),
  • kilka biszkoptów,
  • filiżanka espresso.

Sposób przygotowania: do przygotowania kremu z serka mascarpone potrzebujemy, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Z białek ubijamy białko na pianę, dodając szczyptę soli podczas ubijania. Ubite białko dodajemy do masy z mascarpone, mieszamy delikatnie. Do pucharków nakładamy nasączone w ostudzonej kawie biszkopty, krem i owoce. Możemy oprószyć kakao lub stratą czekoladą. Poezja smaku!

 


Walentynkowe ciasteczka

Składniki:

  • 25 dag mąki,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 15 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • dżem lub marmolada.

Sposób przygotowania: Mąkę z margaryną posiekać, dodać proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć  lub dobrze roztrzepać z cukrem pudrem, dodać do mąki i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min do lodówki, po czym rozwałkować i wycinać ciasteczka (połowa całych kółek, a druga połowa krążków z wyciętym serduszkiem). Piec 20 minut w 180 st. C. Po przestudzeniu ciasteczka sklejamy marmoladą (smarujemy marmoladą całe kółko, na które kładziemy krążek z sercem). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Fondant au chocolat

Składniki:

  • 3 łyżki masła,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 2 jajka,
  • 50 gr cukru,
  • szczypta soli,
  • 30 gr mąki.

Sposób przygotowania: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą) dodać masło i wymieszać do połączenia się składników. Odstawić. Do innej miski wbić 2 jajka. Dodać sól i cukier i wymieszać, aż składniki dobrze się połączą (najlepiej robić to trzepaczką). Wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem do rozmąconej masy jajecznej. Wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę i wymieszać, by nie było grudek. Małe foremki (mogę być na muffinki lub babeczki) wysmarować lekko masłem i oprószyć cukrem. Wlać masę czekoladową i piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Wyjąć po upieczeniu, pozwolić przestygnąć przez chwilę (wystarczy 10 minut) i wyjąć z foremek. Serwować od razu – idealnie smakuje z gałką lodów.

 

Mus czekoladowy od serca

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 szklanki likieru advocaat.

Sposób przygotowania: Śmietankę kremówkę podgrzewamy (prawie do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, następnie dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, dokładnie mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy cukier puder i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy masę. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie dodajemy likier, ponownie dokładnie mieszamy i przelewamy do pucharków. Deser schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Przed podaniem posypujemy ulubionymi owocami, pestkami granatu lub wiórkami kokosowymi.  Dekorujemy świeżymi listkami mięty.

 

Owocowa pianka

Składniki:

  • 250 g truskawek lub 300 g malin,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki wody,
  • 100 ml śmietany 36%.

 

Sposób przygotowania: żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie delikatnie ją podgrzewamy - do całkowitego rozpuszczenia się (aby nie było grudek). Truskawki miksujemy w blenderze, łączymy z cukrem i  jeszcze ciepłą żelatyną, odstawiamy. Śmietanę kremówkę ubijamy, następnie delikatnie łączymy z ostudzoną masą truskawkową. Przekładamy do foremek. Schładzamy w lodówce przez około 4 godziny. Pianki można dodatkowo polać galaretką - świetnie smakuje serwowana ze świeżymi owocami. 

Wy jaki deser walentynkowy przygotujecie dla swojej drugiej połówki?

 

kontakt1.jpg Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Marketing

tel. 606 948 444

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione