KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
14 lutego 2020

Figa i jej słodkie tajemnice! Poznaj owoc zdrowia i miłości

Chociaż w jednym z polskich powiedzeń figa z makiem znaczy tyle co… nic, rzeczywistość jest inna. Figi, zarówno świeże, jak i suszone, to bardzo zdrowe owoce. Zgodnie z tradycją uważa się je także za afrodyzjak.

Afrodyzjak nie tylko na Walentynki

Z płodnością i miłością fizyczną figa kojarzyła się Starożytnym Grekom, Chińczycy zaś obdarowywali nią nowożeńców. Zgodnie z podaniami historycznymi okłady z fig miały pomóc egipskiemu królowi Mitrydatesowi w pozbyciu się krost i czyraków. Europejczycy uważają natomiast, że do miłosnych uniesień zachęca jej kształt i kolor. Ile w tym wszystkim prawdy? Trudno powiedzieć, ale figi z pewnością warto spróbować.

Owoce te można jeść zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. W praktyce jednak, w krajach, do których trzeba je importować występują przede wszystkim w tej drugiej postaci. Dlaczego? Bardzo źle znoszą transport i łatwo je uszkodzić.

Figi dla zdrowia

W porównaniu do innych suszonych owoców, figi mają najwięcej błonnika pokarmowego. Warto, aby spożywały je osoby narzekające na problemy z trawieniem i zaparcia. Figi nie tylko dostarczają błonnika, ale także działają odtruwająco. Ich spożywanie pozwala zneutralizować nadmiar kwasów, które często są dostarczane organizmowi w nadmiarze. 

Co ciekawe, figi są świetnym źródłem wapnia. 100 g suszonych fig dorównuje pod tym względem szklance mleka. Dietetycy zwracają uwagę na bardzo ważną proporcję pomiędzy wapniem a fosforem, którego nie powinno być za dużo. Kompozycja fosforu i wapnia w fidze pozwala na bardzo dobre wykorzystanie obu składników przez organizm. 

Kupując suszone figi, nie obawiajmy się białego nalotu. Nie oznacza on, że owoce pleśnieją – jest to wytrącający się naturalnie cukier. Świadczy on o dobrej jakości owocu. Figi są bardzo sycące – jak wszystkie bakalie należy spożywać je z umiarem. Ich słodki smak sprawia, że śmiało mogą konkurować ze słodyczami. Pod względem zdrowia biją na głowę najróżniejsze batoniki i czekoladki.

Z fig przyrządza się różnego rodzaju przetwory: konfitury, dżemy i konserwy, a nawet popularne na południu Europy wino. 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione