KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Kwas chlebowy - zdrowa odpowiedź na Coca colę!

Opublikowano 22.02.2020 r.
Mający ponad 1000 letnią historię, kwas chlebowy na nowo zdobywa serca Polaków. Coraz częściej można go spotkać w restauracjach i sklepach.

Co ciekawe, jest to tradycyjny słowiański napój (Litwini i Ukraińcy uważają go za swój napój narodowy), który został na trochę zapomniany. Nazywa się go czasem „słowiańską odpowiedzią na Coca Colę”. Warto wiedzieć, że jest to również zdrowa odpowiedź na ten niezdrowy napój.

Walory zdrowotne kwasu chlebowego

Swoje zdrowotne właściwości kwas chlebowy zawdzięcza zawartości licznych soli mineralnych oraz witamin m.in. z grupy B, także C, E. W medycynie ludowej krajów słowiańskich traktowano go nie tylko jako napój orzeźwiający, ale także leczący. Potwierdziły to także przeprowadzone w późniejszych latach badania naukowe.

Przede wszystkim, dzięki witaminie C, kwas chlebowy korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego. Polecano go także przy dolegliwościach krążeniowych oraz niedomaganiach przewodu pokarmowego. Spożywanie kwasu chlebowego okazało się pomocne przy różnych innych schorzeniach: alergiach, reumatyzmie, dolegliwościach nerwowych, depresjach, migrenach, niedokrwistości, chorobach skórnych, a nawet łuszczycy. 

Jak powstaje kwas chlebowy? 

Według przekazów historycznych, w najpierwotniejszej postaci kwas był robiony z zacieru mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej lub nawet gryczanej, z chleba lub mieszanki mąki z chlebem. Przy fermentacji dodawano cukier lub surowce zawierające cukier (np. rodzynki). Czasem smak wzbogacano aromatycznymi ziołami. Kiedyś kwas przyrządzano tylko w domach, od XIX wieku robi się to także metodami przemysłowymi. Amatorów samodzielnego przygotowywania słowiańskiego napoju nadal jednak nie brakuje. 

Jak smakuje kwas chlebowy?

Kwas chlebowy ma słodko- gorzkawy posmak. Jest napojem bezalkoholowym więc świetnie nadaje się dla kierowców, a także dla dzieci i młodzieży.

Uwaga! Przy zakupie kwasu, warto zwrócić uwagę na jego skład, gdyż w sprzedaży znajdują się także pełne chemicznych dodatków podróbki. Najlepiej uważnie studiować etykietę lub zapytać o kwas w sklepie z żywnością ekologiczną.

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO