KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
2020-01-14

MAKRO Polska wzbogaca kulinarną mapę kraju

W 2019 roku MAKRO Polska zainaugurowało szlak kulinarny, który swoją odsłonę miał w 5 regionach. Na kulinarną przygodę zaprosiło mieszkańców i turystów Zakopanego i Podhala, Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza oraz Wrocławia i Dolnego Śląska. Łącznie, w ponad 90 restauracjach spróbować można polskich tradycyjnych dań, zainspirowanych lokalnymi, historycznymi smakami.

Kuchnia polska nie ogranicza się jedynie do pierogów, żurku czy schabowego. Zalicza się do niej również śledź marynowany a’la minóg, piramidalne kanapki, szarlotka z jabłek i gruszek, zupa brzadowa oraz czarny makaron z szyjkami raka i koprem. Te i inne potrawy znaleźć można na szlaku kulinarnym w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, organizowanego przez MAKRO Polska.

W ubiegłym roku sieć hurtowni uruchomiła szlak kulinarny w 5 regionach Polski. Na kulinarnej mapie programu znalazło się ponad 90 restauracji z Zakopanego i Podhala, Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza oraz Wrocławia i Dolnego Śląska.

Do współtworzenia historii kulinarnych MAKRO Polska zaprosiło blisko 95 szefów kuchni. Podczas 5 spotkań warsztatowych wspólnie odtworzyli oni na nowo ponad 100 dań, które znalazły się w kartach menu restauracji. Sięgnęli do zapomnianych receptur z książek kulinarnych Marii Ochorowicz-Monatowej, Lucyny Ćwierczakiewiczowej, Marie Rosnack, Wiktora Kulerskiego czy zapisków szefów kuchni hotelu Europejskiego. Inspirując się przepisami i technikami gotowania dawnych kuchmistrzów, stworzyli nowoczesne odsłony potraw kuchni polskiej.

Szefowie nie tylko przełożyli na język współczesnej gastronomii dawne przepisy, ale również uzupełnili je o charakterystyczne smaki kuchni regionalnych. W taki oto sposób przepis na klasyczną golonkę przekształcił się w popularny przysmak Pomorza – golonkę po pomorsku podawaną z krokietem z kapustą i grzybami, kminkiem i koncentratem pomidorowym. Dawna receptura na omlet przemieniła się w ulubiony przysmak królowej Marysieńki Sobieskiej – lekko zasmażony, puszysty i sycący w wersji słodkiej lub wytrawnej.

W ramach programu sieć hurtowni zorganizowała także 4 Historyczne Stoły Kulinarne, będące inauguracją szlaków. Podczas wydarzeń czołowi przedstawiciele branży gastronomicznej degustowali historyczne dania w nowoczesnej odsłonie, przygotowane przez ambasadorów programu. Cykl prestiżowych wydarzeń branżowych poświęcony regionalnej kuchni polskiej otrzymał m.in. honorowe Partnerstwo Miasta Zakopane oraz Partnerstwo Miasta Stołecznego Warszawa.

W ubiegłym roku MAKRO zorganizowało drugą edycję Tygodnia Kuchni Polskiej, podczas którego lokale z całego kraju wprowadzają specjalne menu inspirowane kuchnią polską. W ramach zeszłorocznej akcji w kartach dań wyselekcjonowanych restauracji pojawiły się biało-czerwone dania. W ten sposób zaprosiły one gości do kulinarnej celebracji rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

Lista lokali biorąca udział w szlaku kulinarnym dostępna jest na stronie www.polskieskarby.pl.

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart. 

Źródło: MAKRO Polska

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI