KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

GUS podsumował zbiory warzyw w 2019 – jest lepiej niż myślano?

Opublikowano 11.01.2020 r.
GUS podsumował zbiory na rynku warzyw. Łączną produkcję warzyw gruntowych (odmian wczesnych i późnych) oszacowano w 2019 r. na ponad 3,8 mln t, tj. na poziomie o ok. 6% niższym od produkcji roku ubiegłego.

Niesprzyjające warunki najsilniej odczuły wczesne odmiany warzyw. Zdecydowanie lepiej poradziły sobie te zbierane w późniejszym terminie. Bo już we wrześniu i w październiku pogoda poprawiła się na tyle, że zaczęła sprzyjać plonowaniu szczególnie kapusty, kalafiorów i brokułów. Wstępne wyniki zbiorów można więc było podnieść. 

Łączną produkcję warzyw gruntowych w 2019 r. GUS oszacował na ponad 3 mln 800 tys. ton. 

Zbiory warzyw wg GUS

  • kapusta – 800 tys. ton
  • marchew – 680 tys. ton
  • cebula – 535 tys. ton
  • buraki – 270 tys. ton
  • kalafiory – 210 tys. ton

Źródło: GUS

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO