"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Ostrzycy
Koło Gospodyń Wiejskich w Ostrzycy powstało wiosną 1938 roku. Swoje istnienie zawdzięcza staraniom nauczycielki tamtejszej Publicznej Szkoły Powszechnej - pani Cecylii Czechowej, pochodzącej z Tarnogóry. To ona, wierna pozytywistycznym ideałom, potrafiła skupić wokół siebie garstkę pełnych zapału marzycielek i zachęcić do wspólnej pracy „u podstaw”, którą brutalnie przerwała wojna - opowiada Pani Krystyna Pawlak, przewodnicząca KGW w Ostrzycy.
W obecnej chwili prężnie działające KGW zrzesza 20 członkiń. Jest aktywne podczas lokalnych wydarzeń i spotkań. W 2018 r. obchodziliśmy 80-lecie istnienia koła, gdzie wyróżniono wiele naszych Pań, za lata pracy w kole, a całe KGW otrzymało jubileuszowy grawerton. Obecna działalność Koła nieco różni się od tej z przeszłości. Głównym celem podejmowanych inicjatyw jest walka o przetrwanie kultury i tradycji przekazanych przez pokolenia. Skupiamy się na aktywnej działaności w życiu Parafii i całej społeczności gminnej - opowiadają gospodynie. - Nasze koło skorzystało także z rejestracji w ARiMR. My dzięki dofinansowaniu zakupiliśmy dodatkowe wyposażenie kuchni, które umożliwia nam lepszą organizacje pracy podczas imprez okolicznościowych lub spotkań całego koła i całej społeczności gminnej.
Koło bierze czynny udział w życiu parafii (św. Zofii w Tarnogorze - m.in. udział w orszakach, świętach parafialnych, dożynkach), organizuje też wszelkie imprezy okolicznościowe (bale, urodziny, rocznice, etc.), a także pomaga miejscowej szkole podstawowej (przygotowuje poczęstunki dla uczniów).
U nas zawsze dużo się dzieje. Nasze koło jest bardzo aktywne - zorganizowaliśmy wraz z OSP Ostrzyca zbiórkę pieniędzy na Dom Dziecka w Tuligłowach, za które kupiliśmy prezenty dla dzieci w postaci zabawek i przyborów szkolnych. Przygotowaliśmy też poczęstunek dla pielgrzymów z grupy 18, którzy szli na Jasną Gorę. Bierzemy udział w dożynkach gminno-parafialnych, gdzie co roku przygotowujemy własnoręcznie wieniec, obstawiamy część artystyczną, śpiewamy korowód dożynkowy oraz przygotowujemy stoisko z naszymi wyrobami i ciastami. Jeździmy na projekty organizowane przez Lokalną Grupę Działania Krasnystaw Plus, gdzie poznawaliśmy lokalne sposoby na rozwinięcie biznesu czy poznawaliśmy historię polskich wsi, podczas wykładów, warsztatów i wycieczek krajoznawczych. Ich celem było pokazanie rozwoju przedsiębiorczości w oparciu o lokalne tradycje i dzieła kulturowe. Bierzemy również udział w konkursach organizowanych przez inne koła, np. w IV Festiwalu Smaków nad Wolicą.
Koło pełne talentów
Mamy panie, które są obdarzone talentem muzycznym, między innymi Anna Hamelusz, która śpiewa psalmy w kościele, a także reszta pań, które śpiewają pieśni ludowe podczas dożynek. Mamy też Panie, które potrafią haftować, pleść, szydełkować, malować oraz przepysznie gotować. Na swoim koncie mamy kulinarne sukcesy - z radością możemy ogłosić, że zdobyliśmy I miejsce w IV Gminnym konkursie kulinarnym na "Najsmaczniejsze Pierogi" - zachwala Pani Krystyna.
Zgrany zespół to podstawa
Jesteśmy bardzo zgranym zespołem, potrafimy wspólnie pracować i podejmować ważne decyzje. W kole mam panie starsze, jak i młodsze, ale mimo różnic wiekowych potrafimy się dogadać i wzajemnie uczyć. Spotykamy się dość często, w zależności od potrzeb. Czasem spotykamy się na podsumowanie miesiąca, gdzie rozmawiamy przy kawie i małym poczęstunku, a czasami spotykamy się 2-3 razy w tygodniu, aby podjąć ważne decyzje lub pracować przy organizacji imprez okolicznościowych - mówi przewodnicząca koła.
Naszej Koło cieszy się wielką sympatią mieszkańców, zawsze możemy liczyć na ich pomoc i wsparcie. Mieszkańcy bardzo chętnie biorą udział w naszych balach, piknikach rodzinnych i zawsze wspierają nas podczas gminnych uroczystości. Naszym planem na nowy rok jest ciągła praca i rozwój Koła, abyśmy mogli spełniać się w tym, w czym jesteśmy najlepsi. Będziemy się szkolić, aby nasza działalność była na najwyższym poziomie.
KGW w Ostrzycy podzieliło się z nami przepisem na rewelacyjną gęsinę (doskonała na św. Marcina, ale także na inne święta).
Gęsina według KGW w Ostrzycy
SOLANKA:
Na jeden litr zimnej wody 1 łyżka soli. Zanurzyć całą gęś w solance na 10 godzin. Po wyjęciu z solanki natrzeć ją pieprzem, majerankiem i czosnkiem wymieszanymi z olejem, obłożyć liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wstawić do lodówki na następne 10 godzin.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 15 dag serc
- 15 dag żołądków
- 15 dag wątróbki
- 30 dag karkówki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
- 1 bułka
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 jajko
- mleko do namoczenia bułki
FARSZ:
Podroby, mięso, cebulę, odciśniętą bułkę - przepuścić przez maszynkę, dodać resztę składników, wyrobić na jednolitą masę. Odciąć szyję, zaszyć otwór, napełnić gęś farszem i zaszyć drugi otwór. Położyć gęś na blachę, obłożyć jabłkami pokrojonymi w ćwiartki ze skórką. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C i piec (45 minut na każdy kilogram gęsi). Gęś w trakcie pieczenia polewać tłuszczem, który się wytopi. Po upływie 2 godzin, jeżeli gęś za mocno rumienieje, przykryć folią. Można obniżyć temperaturę do 130 stopni.
Zapraszamy do śledzenia działalności Koła na ich facebookowej stronie :-)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|