KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Nie marnujmy żywności - także w święta

Opublikowano 22.12.2019 r.
Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała raport ,,Nie marnuj jedzenia 2019''. Wynika z niego, że ponad 40% Polaków przyznaje, że wyrzuca żywność.

Na świecie rocznie marnuje się 1/3 produkowanej żywności. W Polsce aż 9 mln ton artykułów spożywczych kończy co roku na śmietnikach (według jedynych dostępnych na tę chwilę danych, Eurostat 2006).

Przyjmując, że przeciętny, sycący i pełnowartościowy posiłek waży około 500 g, na wysypisku ląduje 18 miliardów pełnych jedzenia talerzy. Raport wskazuje, że poziom konsumenckiego marnotrawstwa od kilku lat utrzymuje się na zbliżonym poziomie. Według badań zrealizowanych przez SGGW, 42% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. Deklarowany poziom marnowania żywności wśród konsumentów w 2019 roku utrzymuje się więc na zbliżonym poziomie w stosunku do ubiegłego roku. Najczęściej wyrzucamy pieczywo (23,7%), wędliny (12,8%) i świeże owoce (12,6%). Głównym powodem, dla którego żywność w polskich gospodarstwach domowych trafia do kosza, jest jej zepsucie (65,2%). Dalsze w kolejności to przeoczenie daty ważności (42%) oraz przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%).

Z raportu wynika też, że statystyczny Polak: 
    • Nie rozróżnia pojęcia ,,najlepiej spożyć przed" od ,,należy spożyć do" (64%)
    • Wydaje na żywność około połowy wszystkich wydatków (pomiędzy 40 a 60%)
    • Najczęściej kupuje pieczywo – codziennie albo przynajmniej co drugi dzień
    • Chodzi na zakupy bez listy (61,1%) 
    • Kupuje spontanicznie (72,7%) i na zapas (61,8%)
    • Nie kupuje przecenionych produktów z krótką datą ważności (58,2%)
    • Przy wyborze produktów kieruje się przede wszystkim ceną (92,4%).

O ile wyrzucenie żywności ze względu na widoczne ślady zepsucia jest zrozumiałe, tak trudno zrozumieć inne powody, jak przegapienie terminu ważności czy brak pomysłu na wykorzystanie danego produktu w kuchni - uważa Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności. 

Najczęściej na śmietnikach ląduje pieczywo (23,7% wskazań na często bądź czasami). W dalszej kolejności w koszu znajdziemy wędliny (12,8%), świeże owoce (12,6%) i warzywa (10,9%). Częstym śmieciem staje się również mleko (9,8%).

A co do śmietników wyrzucimy po świętach?

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO