Co na świąteczny obiad? Te dania zachwycą Twoich gości!

Nadziewane roladki wołowe
Składniki:
- 15 plastrów wołowiny
- słoik kiszonych ogórków
- 2 duże cebule
- 2 duże papryki
- 5 kiełbas
- musztarda
- papryka słodka w proszku
- sól i pieprz
- olej
- 500 g suszonych grzybów
- 10 sztuk ziela angielskiego
- 7 liści laurowych
- 2 łyżki mąki
Jak przygotować roladki wołowe z nadzieniem krok po kroku?
Suszone grzyby zalać wodą i ugorować do miękkości. A następnie je odcedzić, ale nie wylewać wywaru. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Mięso rozbić na cienkie plastry, posmarować musztardą, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na środku ułożyć kawałek cebuli, ogórka, papryki i kiełbasy. Zawinąć roladki w rulon i przekłuć wykałaczką. Roladki smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony. A następnie zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować przez 40 minut na wolnym ogniu, a następnie zagęścić sos przy użyciu mąki. Roladki doskonale smakują z kluskami śląskimi lub ziemniakami, w towarzystwie ulubionej surówki.
Filety z indyka pod chmurką z ciasta francuskiego
Składniki:
- 5 filetów z indyka
- żółty ser
- czerwona papryka
- 4 garści szpinaku
- 2 łyżki masła
- 10 pieczarek
- 5 ząbków czosnku
- olej
- tymianek
- słodka papryka
- sól i pieprz
- 4 opakowania ciasta francuskiego
- 2 białka z jajek
Jak przygotować pyszny indyk pod chmurką z ciasta francuskiego krok po kroku?
Filety z indyka opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z kilku łyżek oleju oraz soli, pieprzu, tymianku i słodkiej papryki. Zamarynowane filety włożyć do lodówki na 1,5 godziny. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Dusić kilkanaście minut, a następnie dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Doprawić farsz solą i pieprzem. Każde opakowanie ciasta francuskiego podzielić na 4 kawałki, ułożyć na nich filet z indyka, żółty ser, kawałek papryki i szpinak. Zawinąć ciasto francuskie i posmarować białkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podawać w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.
Królik w sosie śmietanowym
Składniki:
- 1 tuszka królika
- 4 marchewki
- 2 duże cebule
- 5 łodyg selera naciowego
- 600 ml śmietany 18%
- 3 garści suszonych leśnych grzybów
- 6 gałązek rozmarynu
- 3 liście laurowe
- 3 szklanki rosołu
- sól i pieprz
- zioła: oregano, tymianek, bazylia
- olej do smażenia
Jak przygotować pysznego królika w sosie śmietanowym?
Mięso umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie rozgrzać olej na patelni i podsmażyć na złoty kolor cebulę pokrojoną w piórka. Wyjąć cebulę, na tym samym oleju podsmażyć marchew pokrojoną w krążki, również wyjąć, a na patelni podsmażyć mięso z królika na złoty kolor z każdej strony. Dodać suszone grzyby, liście laurowe, pokrojone na mniejsze kawałki łodygi selera, gałązki rozmarynu oraz podsmażoną marchew i cebulę, a potem wlać rosół. Dusić na wolnym ogniu około 40 minut. Następnie wlać śmietanę, w razie potrzeby zagęścić i gotowe. Doskonale smakuje w towarzystwie ryżu, ziemniaków lub z bagietką i z surówką z białej kapusty.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|