KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Przepis na świąteczne pierogi od KGW Widełczanki

Opublikowano 17.12.2019 r.
Szukacie najlepszego przepisu na świąteczne pierogi? To dobrze trafiliście, bo swoją recepturą na tradycyjne pierogi dzielą się z nami prawdziwe mistrzynie kulinarne, czyli Koło Gospodyń Widełczanki. Poznajmy to fantastyczne KGW i zainspirujmy się ich smakami! 

Koło Gospodyń Wiejskich „Widełczanki” w Widełkach, w gminie Daleszyce, zawiązało się w kwietniu 2019 roku. Dziesięć gospodyń  i jeden gospodarz – w takim składzie przedstawiają się Widełczanki. Pomimo krótkiego czasu działalności, Koło intensywnie promuje swoją miejscowość poprzez uczestnictwo w lokalnych, jak i regionalnych imprezach. 

Pomysł zawiązania Koła Gospodyń Wiejskich „Widełczanki” w Widełkach powstał spontanicznie. Bez chwili namysłu dokonaliśmy rejestracji w ARiMR w Kielcach, pozyskując tym samym środki finansowe na zakup niezbędnego wyposażenia (namiotu, stołu, podgrzewacza, warnika itd.), które służy nam podczas plenerowych wyjazdów. Jak mówi staropolskie przysłowie: „gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść”, ale nie u nas – my w gotowanie wkładamy całe serce, co zostało docenione podczas VIII Święta Pieroga Świętokrzyskiego w Bobrzy, gdzie zdobyliśmy pierwsze miejsce i tytuł złotego pieroga, pomimo dużej konkurencji – opowiada Magdalena Bernat wiceprzewodnicząca KGW „Widełczanki”.

Koło aktywnie uczestniczy w wydarzeniach organizowanych przez Park Etnograficzny Tokarnia, za co w 2019 roku otrzymało podziękowania i dyplom uznania za długotrwałą współpracę. Pani Magdalena, podobnie jak i reszta Koła, jest dumna z tego wyróżnienia, tym bardziej, że Koło działa bardzo krótko, a już zostało zauważone przez władze Parku Etnograficznego Tokarnia i docenione za swoje działanie.

Zdobyliśmy pierwsze miejsce w kategorii Kół Gospodyń Wiejskich w akcji Mistrzowie Agro w etapie wojewódzkim oraz drugie miejsce w etapie Ogólnopolskim. Jesteśmy bardzo dumni i szczęśliwi z otrzymanego wyróżnienia w plebiscycie. Jest to motywacja do dalszej ciężkiej pracy. Serdecznie dziękujemy za wszystkie oddane na nas głosy podczas plebiscytu. Pragniemy podziękować również za ciepłe słowa i wsparcie, jakie otrzymaliśmy w tym czasie, nie sposób jest wymienić każdego z osobna, ponieważ było Was naprawdę dużo. Z pewnością będziemy jeszcze bardziej angażować się w lokalne życie gminy i aktywnie uczestniczyć w regionalnych wydarzeniach kulturalnych – mówi Pani Magdalena.

Panie oprócz kulinarnej pasji zajmują się również rękodziełem, które tworzą podczas wspólnych spotkań Koła, w tym czasie towarzyszy im muzyka folklorystyczna, która nie jednej Pani w duszy dra, z całą pewnością w najbliższym czasie oprócz częstowania swojskim jadłem, Koło uraczy nas również swoim śpiewem, na co czekamy z niecierpliwością. Zdrowy styl życia i aktywność fizyczna, również nie jest Paniom obojętna, dlatego podczas Biegu Zdrowej 11 w Widełkach, Koło stało się jednym ze sponsorów posiłków dla uczestników.

Panie nie tracą czasu i aktywnie uczestniczą w spotkanych i szkoleniach, podczas których zgłębiają wiedzę donośnie do możliwości pozyskiwania funduszy, na rzecz rozwoju kół gospodyń wiejskich. W ostatnim czasie udały się w tym celu do Zakopanego na trzydniowe szkolenie pt. „Możliwości rozwoju organizacji pozarządowych w kontekście pozyskiwania środków finansowych oraz współpracy z lokalnymi podmiotami”, tam podczas wyjazdu studyjnego mogły zobaczyć efekty współpracy sektora prywatnego z publicznym i społecznym.

Wyjazd pomógł nam zobaczyć z bliska pozytywne efekty współpracy sektora prywatnego z publicznym i społecznym, na pewno będziemy chcieli wykorzystać zdobytą wiedzę, poprzez pozyskanie środków na rozwój naszego Koła, jak i naszej lokalnej społeczności. Planujemy w najbliższym czasie zorganizować kurs samoobrony dla kobiet oraz warsztaty florystyczne i księgowe - mamy sezon zimowy, więc myślimy, że wiele Pań zechce uczestniczyć w tego typu zajęciach, być może z czasem przerodzi się to w stałą formę spotkań, podczas których Panie będą mogły rozwijać i doskonalić swoje umiejętności. Zbliża się szczególny czas świąteczny, planujemy zorganizować spotkanie wigilijne dla osób starszych z naszej miejscowości, mamy nadzieję, że wesprą nas w tym, inne lokalne organizacje działające już od dłuższego czasu z sukcesami w naszej miejscowości, bardzo liczymy na to – mówi Pani Magdalena.

A teraz kulinarny bonus od Widełczanek – przepis na świąteczne pierogi.

Pierogi wigilijne z kapustą i borowikami 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka oleju 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Farsz:

  • 1 kg - kiszonej kapusty 
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 5 kapeluszy suszonych borowików
  • 1 cebula
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • liść laurowy 

Przygotowanie farszu:
Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie i odcisnąć. Zalać ciepłą wodą, dodać liść laurowy gotować przez 20 minut, odcedzamy na sicie, odrzucamy liść laurowy. Grzyby wcześniej namoczyć w mleku z wodą, gotujemy. Gdy będą miękkie odcedzamy na sicie, wywar odstawiamy. Borowiki przekręcamy przez maszynkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy posiekaną kapustę. Całość podsmażamy przez 3 minuty, dodajemy grzyby i nadal podsmażamy często mieszając aż odparuje nadmiar soku. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. 
 

Ciasto: 
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dobrze wyrabiając. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolnej wielkości placki, na każdy nakładamy farsz i zlepiamy. Układamy na lnianym obrusie. 

Gotowe pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju przez 3 minuty do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyjmujemy łyżkę i odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy polane zrumienioną na oleju cebulką. Smacznego świętowania! 

Zapraszamy również do śledzenia działalności KGW Widełczanki na ich Facebooku :-)

Fot. archiwum KGW Widełczanki

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO