KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Karpie głosu w swojej sprawie nie mają, ale...

Opublikowano 18.12.2019 r.
Czy sprzedaż żywych karpi powinna być dozwolona? Czy w handlu powinny być tylko ryby już po uboju? Organizacje proekologiczne uważają (i słusznie), że nie jest potrzebne dodatkowe męczenie karpi. Ale.. tak czy owak, ryby i tak skończą na naszych talerzach.

Główny Lekarz Weterynarii podał właśnie wytyczne w postępowaniu z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej. Informuje o tym, jak można uśmiercać ryby w punktach sprzedaży detalicznej. należy to robić poprzez

uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją (czyli odcięciem głowy).

Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny polegający na minimalizacji cierpienia - informuje Główny Lekarz Weterynarii. - Uśmiercanie ryb używanych w procedurach naukowych następuje poprzez uderzenie w część czołową czaszki powodujące utratę świadomości w połączeniu z mechanicznym uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub dekapitację po uprzednim ogłuszeniu lub porażenie prądem elektrycznym. Są to jedyne humanitarne metody uśmiercania ryb wskazane w przepisach powszechnie obowiązujących, które mogą mieć zastosowanie dla ryb uśmiercanych w punktach sprzedaży detalicznej.


W sklepach można także kupić żywe ryby, które także powinny być traktowane w sposób humanitarny. 
GLW zaleca:

  • aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu, niezależnie od zastosowanego opakowania był jak najkrótszy;
  • aby po zakupie żywej ryby, opakowanej w sposób opisany w pkt 5, nie zmieniać ww. sposobu opakowania w czasie dostarczania żywej ryby domu, tj.:
  • w przypadku opakowań bez wody - nie usuwać elementów pozwalających na odsunięcie ciała ryby od opakowania;
  • w przypadku opakowania z wodą, nie wylewać wody;
  • oraz w obu przypadkach nie uszczelniać opakowania, nie zawiązywać torby tak, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza i tlenu.  

Być może tym razem organizacje proekologiczne mają rację? - każde niepotrzebne męczenie zwierzęcia i zadawanie cierpienia nie jest dla nikogo korzystne. Być może więc rzeczywiście powinna być możliwość kupowania ryb już uśmierconych. Tak czy owak rybę kupimy, bo kto z nas sobie potrafi wyobrazić Wigilię bez karpia?

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO