KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
14 grudnia 2019

Przyprawa piernikowa w kuchni – pomysły na aromatyczne dania

Przyprawa piernikowa to oczywiście składnik świątecznych wypieków, który nadaje im niepowtarzalny aromat i smak. A czy wiecie, że przyprawę te możecie także wykorzystać do przygotowania znakomitych dań? Nasze przepisy już na Was czekają!

Krem z marchwi z przyprawą piernikową i piernikowymi grzankami

Składniki:

  • marchew
  • cebula
  • masło klarowane bądź oliwa z oliwek
  • mleczko kokosowe
  • przyprawa piernikowa
  • chilli
  • chałka

 

Sposób przygotowania: w garnku rozgrzać tłuszcz. Zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojoną, obraną marchew, pomieszać, zalać wodą lub bulionem (ważne, by był dobrej jakości – nawet jeśli z kostki – bez dodatku sztucznych aromatów i substancji oraz bez dodatku soli). Gotować do miękkości warzyw, zmiksować na krem. Dodać do smaku mleczko kokosowe, doprawić przyprawą piernikową i chilli (zupa powinna być lekko pikantna – jeśli lubimy bardziej ostre smaki – dodajemy więcej chilli). Zupę jeść z grzankami z chałki – chałkę pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na patelni z odrobiną klarowanego masła, posypać piernikową przyprawą tak, by chałka była nią pokryta. Kiedy chałka jest złota – oznacza to, że jest gotowa. Zupę przelać na talerze, posypać piernikowymi grzankami z chałki. Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa.

 

Gryczane naleśniki z piernikową konfiturą śliwkową 

Składniki:

  • mąka gryczana (najlepiej z białej kaszy gryczanej)
  • mleko roślinne, dowolne, bardzo dobre jest owsiane
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
  • kilka śliwek
  • przyprawa piernikowa
  • sok z pomarańczy

 

Sposób przygotowania: z mąki, mleka i soli przygotować ciasto – zmiksować składniki. Ciasto powinno mieś konsystencję lekko lejącą się, tak, by na łyżce zostawała strużka ciasta. Odstawić ciasto na chwilę by odpoczęło. Śliwki podlać sokiem z pomarańczy i upiec w piekarniku do miękkości. Zmiksować na konfiturę, doprawiając sporą ilością przyprawy piernikowej. Na rozgrzanej patelni zwilżonej tłuszczem (najlepiej przetrzeć ją ręcznikiem papierowym – taka ilość tłuszczu wystarczy) smażyć cienkie naleśniki. Jeść z piernikową konfiturą śliwkową. Najlepsze jeszcze ciepłe, prosto z patelni.

 

Czerwone grzane wino o smaku piernika

Składniki:

  • 1 litr czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
  • przyprawa piernikowa
  • miód lub ulubiony słodzik – np. syrop klonowy, z agawy
  • dodatkowo: kilka plasterków pomarańczy, kilka goździków, kora cynamonu

 

Sposób przygotowania: w garnku podgrzać wino, nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić przyprawą piernikową i trzymać w cieple ok. 10 minut, bez gotowania. Na koniec doprawić miodem lub innym słodzidłem. Podawać w kubeczkach lub szklaneczkach, dekorując kilkoma goździkami i plasterkiem pomarańczy.

 

Sałatka z grillowanym halloumi, żurawiną i szpinakiem z dressingiem piernikowym

Składniki:

  • ser halloumi lub polski ser oscypek
  • zielony ogórek
  • suszona żurawina
  • szpinak świeży
  • płatki migdałowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy, ulubionej
  • sól, pieprz
  • przyprawa piernikowa

 

 

Sposób przygotowania: ser halloumi podsmażyć na patelni. Szpinak umyć, wrzucić do miski, w której przygotowujemy sałatkę. Ogórek pokroić na plasterki, dodać. Dorzucić ciepły ser halloumi i suszoną żurawinę. Przygotować dressing – oliwę, ocet, musztardę i przyprawę piernikową (sporą ilość) wymieszać, zalać sałatkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Jeść posypaną podprażonymi na złoto na patelni płatkami migdałowymi. Pyszne, świąteczne i lekkie danie.

 

Pieczone warzywa o korzennym, piernikowym smaku

Składniki:

  • marchew
  • pietruszka
  • ziemniak
  • batat
  • seler
  • burak
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • przyprawa piernikowa
  • natka pietruszki lub inne świeże zioło do posypania

Sposób przygotowania: warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałeczki. Wymieszać z oliwą, piernikową przyprawą, doprawić solą i pieprzem (można dodać też inne ulubione przyprawy np. chilli, suszoną paprykę). Warzywa piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku do miękkości, ok. 30-40 minut. Jeść posypane świeżą zieleniną np. natką pietruszki, bazylią itd. Bomba witaminowa! Takie danie to wspaniała, odżywcza kolacja na zimne dni.

 

Kremowa owsianka z piernikowym sosem z masła orzechowego 

Składniki:

  • płatki owsiane zmieszane z otrębami owsianymi w proporcji 4:1
  • mleko roślinne (może być też zwykłe)
  • masło orzechowe lub z innych ulubionych orzechów bądź nasion – np. sezamowa tahina, migdałowe, z orzechów laskowych itp.
  • szczypta soli
  • banan
  • masło do smażenia
  • przyprawa piernikowa

 

 

Sposób przygotowania: płatki z otrębami ugotować na mleku do kremowej konsystencji z dodatkiem szczypty soli. Banana pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do złotobrązowej barwy. Masło orzechowe wymieszać z odrobiną wody, by było rzadsze, dodać przyprawę piernikową. Owsiankę wykładać na talerze, dekorując karmelizowanym bananem. Polać piernikowym masłem orzechowym. Pyyyycha :-)

 

Aromatyczna przyprawa piernikowa to składnik, którego nie może zabraknąć w Waszej świąteczno-zimowej kuchni. Smacznego!

 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione