Bisfenol A - wróg naszego zdrowia ukryty w opakowaniach

Znajduje się on w butelkach i innych opakowaniach plastikowych do żywności, różnego typu produktach wykonanych z plastiku, np.: zabawkach, woreczkach na ryż czy kaszę, kubkach, talerzykach, sztućcach, słomkach, powłokach wyścielających wnętrza puszek, papierach termicznych stosowanych do drukowania paragonów i potwierdzeń z terminali płatniczych. Uwalnia się z tworzyw sztucznych głównie pod wpływem ciepła i zimna; przedostaje do naszego organizmu i wbudowuje się w układ hormonalny.
Wpływ na zdrowie
Swoją budową bisfenol A przypomina żeński hormon estrogen. Łącząc się z jego receptorami, może negatywnie wpływać na funkcjono-wanie organizmu i gospodarki hormonalnej. Badania potwierdzają, że BPA jest substancją, która działa szkodliwie na układ rozrodczy, zaburza płodność u mężczyzn, może wywoływać przedwczesne pokwitanie i reakcje alergiczne, a także drażnić drogi oddechowe, uszkadzać oczy, powodować otyłość, częste poronienia, problemy z tarczycą czy zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty. Szczególnie na jego działanie narażone są dzieci.
- W Unii Europejskiej wprowadzono w 2011 r. zakaz stosowania BPA do produkcji butelek dla niemowląt i dzieci.
- Bisfenol A z plastikowych opakowań może przeniknąć do żywności, szczególnie, jeśli jedzenie jest podgrzewane lub kwaśne.
Na produktach i opakowaniach plastikowych można znaleźć oznaczenia:
Kupuj i przechowuj żywność wyłącznie w plastikowych opakowaniach i pojemnikach oznaczonych cyfrą: 2, 4 i 5.
Jak unikać kontaktu z BPA:
• sprawdzaj oznaczenia i wybieraj opakowania oraz produkty BPA FREE
• nie podgrzewaj i nie gotuj jedzenia w opakowaniach i na tackach z plastiku
• nie przechowuj żywności tłustej i kwaśnej w plastikowych pojemnikach
• ogranicz spożywanie żywności z puszki; pamiętaj, by po jej otwarciu jak najszybciej wyjąć zawartość i przełożyć do szklanego naczynia; nie kupuj i nie pij napojów w aluminiowych puszkach
• myj ręce, zwłaszcza po przyjściu ze sklepu – bisfenol przenika do organizmu przez skórę, kiedy dotykamy paragonów
• wybieraj jak najwięcej żywności świeżej, niepaczkowanej
• przechowuj pożywienie w pojemnikach ze szkła lub stali nierdzewnej, ewentualnie z plastiku, który nie zawiera BPA
• nie używaj zarysowanych, uszkodzonych opakowań plastikowych, ponieważ z nich BPA łatwiej przenika do żywności.
Elżbieta Michalak
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
![]() Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|