Woda wodzie nierówna: czym się różni woda miękka i twarda?

W zasadzie wszyscy wiemy jak rozpoznać wodę twardą. Jeśli trzeba dodać dużo mydła, aby powstała piana to znak, że woda jest twarda. O tym, jak bardzo jest twarda, decyduje obecność jonów wapnia, żelaza, magnezu i manganu. Są nawet specjalne skale określające twardość wody.
Ze szkoły wiemy, że każda ciecz wlana do szklanki tworzy na górze menisk. Kiedy menisk jest wypukły - ciecz źle zwilża ściany naczynia. Taka jest właśnie twarda woda. Ma to swoje konsekwencje: trzeba użyć więcej detergentów, by wodę zmiękczyć i by lepiej można było usunąć zabrudzenia. Zużycie dużej ilości detergentów nie służy dobru środowiska. Twarda woda zostawia osad w naczyniach: czajnikach i szklankach. Czy wiec tak samo picie twardej wody powoduje powstanie ,,osadu'' w naszym przewodzie pokarmowym i w żyłach?
Otóż zdania są podzielone. Znany polski profesor medycyny, nieżyjący już Julian Aleksandrowicz ponad ćwierć wieku temu zauważył, że w rejonach, gdzie pije się twardą wodę, mniejsza jest zapadalność na choroby układu krążenia. I tak Gruzini, którzy pili twardą wodę, mieli bardzo niską zapadalność na choroby serca, natomiast Finowie, którzy pili miękką polodowcową wodę – odwrotnie. Profesor Aleksandrowicz napisał w tej sprawie list do ówczesnego prezydenta Finlandii, Urho Kekkonena. Efektem tego listu był fakt, że władze fińskie wprowadziły kompleksowy program mineralizacji wody. W przeciągu 25 lat jego trwania udało się zmniejszyć liczbę zgonów z powodu chorób serca o… 73%!
Mimo tego, wielu naukowców, zwłaszcza współpracujących z branżą filtrów do wody, uważa, że zdrowsza i łatwiej przyswajana przez nasz organizm jest woda miękka. Jednak zwolennicy wody twardej przekonują, że to ona jest lepsza, bo dostarcza nam łatwo przyswajalnego magnezu i wapnia i w ten sposób uzupełniamy niezbędne do życia pierwiastki, których często brakuje w pożywieniu.
Woda bezsprzecznie ma wpływ na nasze zdrowie. Każdy z nas jest w około 70% zbudowany z... wody. W krwi jest jej ponad 90%, a w kościach ponad 30. Ponieważ właśnie woda jest podstawowym składnikiem naszych ciał ważne jest, abyśmy każdego dnia pamiętali o jej uzupełnianiu i i dbali o to, aby woda pitna miała jak najmniej zanieczyszczeń.
Jaka woda jest w Państwa okolicy? Jeśli zostawia biały osad na naczyniach - macie państwo wodę twardą. Gdy pieni się nawet herbata czy kawa - woda jest miękka. Czy ma niedobre właściwości zdrowotne? - trzeba popatrzeć po okolicy i przypomnieć sobie na co najczęściej się choruje w naszym regionie. Bo choć nasze jedzenie może się bardzo różnić, to wodę pijemy taką samą...
Wkrótce więcej artykułów na temat wody, jej właściwości i zastosowania. Zapraszamy na nasz portal!
![]() |
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|