KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
29 listopada 2019

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Chludowie

Świetnie gotują, mają przeróżne talenty, organizują wspaniałe imprezy i warsztaty, a do tego prowadzą zespół artystyczny. O kim mowa? To oczywiście Koło Gospodyń Wiejskich w Chludowie.

Koło Gospodyń Wiejskich w Chludowie (gmina Suchy Las, powiat poznański) istnieje nieprzerwanie od 1956 r. Gospodynie oraz Gospodarze Koła uczestniczą we wszystkich uroczystościach oraz wydarzeniach w Chludowie.

Chcemy promować naszą wieś i integrować jej mieszkańców. Mamy ciekawe pomysły i uważamy, że warto to wykorzystać – opowiada przewodnicząca KGW w Chludowie Pani Irena Markiewicz. - Na dzień dzisiejszy Koło liczy 24 osoby, w tym mamy trzech panów. Przy kole działa też zespół artystyczny Chludowska Mazelonka – śpiewamy, wystawiamy bajki satyryczne, ostatnio np. z okazji Dnia Niepodległości, będziemy też kolędować. Uwielbiamy występować przed publicznością, daje nam to mnóstwo radości. 

Panie w naszym Kole świetnie gotują, dlatego wspaniałymi smakołykami wzbogacamy przeróżne imprezy. Jedną z nich jest słynna Parafiada, w tym roku szykowałyśmy m.in. żurek, smalec, gofry, wytrawne muffiny. Nasze umiejętności kulinarne zostały również docenione w konkursie „Słodkie Smaki Regionów” w Tulcach, ponieważ nasze koło zdobyło 3 miejsce – opowiadają gospodynie.  Ważnym wydarzeniem są dla nas także dożynki. Z tej okazji panie z KGW nie tylko gotują, ale także plotą wieniec dożynkowy, przygotowują korowód, jak również ozdabiają wjazdy do wsi, kościół i plac przy ul. Rynek, gdzie odbywa się ta wspaniała uroczystość. KGW angażuje się także przy organizowaniu przez OSP w Chludowie Dnia Matki i Dnia Dziecka. 

Obudź w sobie Master Szefa razem z gospodyniami

Z inicjatywy członkiń koła, zorganizowaliśmy także warsztaty kulinarne dla dzieci "Obudź w sobie Master Szefa"– cieszą się one ogromnym zainteresowaniem – mówi przewodnicząca KGW. - Mali kucharze przez cały rok uczyli się przygotowywania posiłków, gotowania i pieczenia. Szykowałyśmy rożne potrawy, chciałyśmy pokazać dzieciom jak zdrowo się odżywiać. One bardzo chętnie uczestniczą w takich zajęciach, bo to połączenie nauki z zabawą. Gościem specjalnym warsztatów był także finalista programu Master Chef Mateusz Krojenka – mali kucharze byli pod wrażeniem i bardzo cieszyli się,  że mogą gotować pod okiem znanej osoby. Przed nami jeszcze ostatnie warsztaty – tym razem z pieczenia pierników. Będziemy je piekły według naszych tradycyjnych receptur, a potem dekorowały razem z dziećmi.

Jesteśmy zgranym kołem – nasze gospodynie i nasi gospodarze chętnie się spotykają. Są to często spotkania tematyczne. Lubimy spędzać wspólnie czas, np. z okazji Dnia Mamy miałyśmy przesympatyczne spotkanie przy kawie, ciastach połączone z wykładem o pielęgnacji skóry. W naszym kole chcemy się rozwijać, dzielić wiedzą i doświadczeniem. Poza tym ukoronowaniem naszej ciężkiej pracy, a przy okazji przypieczętowaniem rejestracji Koła w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa był nasz wyjazd integracyjny. Spędziliśmy rewelacyjny weekend w Karpaczu – cieszymy się, że mogliśmy też zrobić coś dla siebie – opowiada Pani Irena.


Chcemy, aby o naszej miejscowości i kole było głośno, dlatego regularnie w lokalnym miesięczniku pojawiają się informacje o naszej działalności. Dla nas ważne jest, aby mieszkańcy wsi zaczęli się integrować i wspólnie spędzać czas. Mamy nadzieję, że nasze Koło będzie miało w tym swój udział – podsumowują gospodynie. 

 

I tradycyjnie na koniec kulinarna niespodzianka :-)

Przepis na swojskiego kurczaka nadziewanego

Składniki:

  • kurczak wyluzowany (tj. bez kości) 1 szt.
  • 1/2 kg wątróbki
  • 1 jajko
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka
  • natka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:
Kurczaka natrzeć solą, posypać przyprawami i odstawić. Wątróbkę rozdrobnić widelcem lub pokroić w drobną kostkę. Przyprawić przyprawami, dodać jajko, bułkę, natkę pietruszki i dokładnie wyrobić. Kurczaka nafaszerować przyprawioną wątróbką, spiąć wykałaczkami i ułożyć w żaroodpornym naczyniu z przykryciem. Piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza przez około 2 godziny. Smacznego!

Zachęcamy również do odwiedzenia KGW Chludowo na Facebooku.

Fot. archiwum KGW Chludowo

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR