KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
2019-11-18

Ekogwarancja w restauracji, czyli ślimaki bez GMO

Ekologiczna hodowla ślimaków to opłacalne zajęcie, jeśli tylko przestrzega się konkretnych norm i wymogów. Wszystkie one są określone w rozporządzeniach i przepisach unijnych. Producenci zajmujący się chowem ślimaków podlegają restrykcyjnym wymaganiom zawartym w konkretnych rozporządzeniach i przepisach unijnych.

Ślimak hodowlany ratuje od wyginięcia populację winniczka pozyskiwanego do tej pory w Polsce z natury. Hodowla ślimaka ma tę przewagę nad innymi znanymi w Polsce hodowlami (świnie, drób itp.), że zajmuje niewielką powierzchnię, nie wymaga dużych nakładów finansowych, a utrzymana w odpowiednich warunkach sanitarnych nie jest uciążliwa zapachowo oraz nie wiąże się z dużym wysiłkiem fizycznym.

Na program certyfikacji składają się standardy, kontrole i certyfikacja. Certyfikowane gospodarstwa i przetwórnie i hurtownie mogą wprowadzać do obrotu produkty oznakowane jako wytworzone metodami ekologicznymi. Certyfikat niezależnej jednostki certyfikującej stanowi dla rolnika, wytwórcy lub handlowca poświadczenie działalności ekologicznej, a dla konsumenta gwarancję wiarygodności.

Jakość podkreślona certyfikatem. Co to oznacza?

Dużo! Mało kto się orientuje, ale towarowy chów ślimaków odbywa się za pomocą pasz przemysłowych. Konsumentowi ślimak kojarzy się z ekologią, ale to możemy powiedzieć tylko o ślimakach pozyskanych z naturalnych ekologicznych regionów. Zbiory ślimaków winniczków, są ustawowo co roku określane, a jest ich coraz mniej, do tego stopnia, że wprowadzono okresowe zakazy zbiorów, a nawet całe lata. Całoroczne zapotrzebowanie rynku gastronomicznego, uzupełnia ekstensywna gospodarka rolna zwana helikulturą, czyli hodowlą ślimaków jadalnych, do których zaliczamy gatunki ślimaków śródziemnomorskich Cornu aspersum. Tutaj określa się zużycie paszy do karmienia ślimaków na poziomie ok. 1 kg na przyrost 1 kg masy ślimaków wraz z muszlą.

Według szacunkowych danych w ciągu najbliższych 20 lat nastąpi pięciokrotny wzrost konsumpcji ślimaków. Gwarancją jakości mięsa ślimaczego, jest zielony prostokąt z listkiem i numerem poniżej. Certyfikat eko to gwarancja absolutnej naturalności - czystej i wolnej od jakichkolwiek skażeń chemicznych czy modyfikacji genetycznych. Oznacza, że mięso ślimaka jako składnik dania w restauracji, pochodzi z upraw ekologicznych.

Firma Snails Garden przygodę ze ślimakami zaczęła w 2003 roku. Przechodząc wszystkie szczeble produkcji, od hodowli ślimaków opartej na paszach przemysłowych i hodowlę bio, po własną ubojnie z przetwórnią, hurtownie poza granicami Polski, salon kosmetyków ze śluzem ślimaka w galerii handlowej i pierwszy koncept gastronomiczny tego typu w Polsce, który stał się drogowskazem dla wielu restauracji, łącząc tradycję polskiej kuchni z nowoczesnością.  

Wizjonerskie spojrzenie Snails Garden w przyszłość, zaowocowało objęciem nadzorem jednostki certyfikującej, startowej hodowli ślimaków , która już w 2015 roku przetarła szlaki dla tego typu rolnictwa.  W tym przypadku glina jako podłoże dla ślimaków, nadal występująca naturalnie na farmie, ma ogromne znacznie dla parametrów jakościowych mięsa ślimaków, których chów odbywa się tylko i wyłącznie na wolnym wybiegu w systemie ekologicznym, bez użycia pasz GMO. Chwasty jadalne, a głównie mniszek lekarski, służy za pokarm. Natomiast poranna rosa uzupełnia wodę. Farma z Krasina uzyskała po raz kolejny certyfikat ze znakiem ekologicznego listka PL-EKO-09/2827/19.

Ślimaki Snails Garden z ryżem

 

Źródło, fot. Snails Garden

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione