KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
2019-11-08

Gęsi wracają na polskie podwórka

Na polskie podwórka masowo wracają gęsi. Przydomowy chów może być szansą na wsparcie domowego budżetu w małych gospodarstwach, ponieważ konsumenci są coraz bardziej zainteresowani mięsem z gęsi.

Gęsina w Polsce była przez lata niedoceniana. Teraz to się zmienia i mięso gęsi wraca do łask. Zabiegają o nie nie tylko zachodni kontrahenci, ale i krajowe sieci handlowe. 

Niewielkie hodowle i mniejsze stada – eksperci dowodzą, że w takich warunkach gęsi czują się najlepiej. A im lepsze warunki bytowania, tym lepsze mięso. Gęsina jest uznawana za bardzo zdrowy produkt, dlatego warto ją jeść nie tylko w dniu św. Marcina.

W ostatnich latach zainteresowanie gęsiną w Polsce wzrasta, choć najbardziej popularna jest ona na zachodzie Europy. Na zmianę trendu w naszym kraju mają wpłynąć, tzw. przyzagrodowe hodowle. Trzeba zachęcać rolników do ich zakładania, stąd też ostatnio miał miejsce cykl szkoleń  „Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw”, zorganizowany przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Uczestnicy szkolenia mogli usłyszeć, jak można w gospodarstwie wygenerować przychody poprzez rolniczy handel detaliczny, jednocześnie kultywując zakorzenioną w wielowiekowej tradycji, przyzagrodową hodowlę gęsi, opartą na polskiej rodzimej rasie gęsi białej kołudzkiej, wyhodowanej w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej.

Do tradycji nawiązuje też szereg akcji promocyjnych, m.in. Gęsina na św. Marcina – bo dawniej właśnie gęś królowała na stołach 11 listopada.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione