KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
2019-11-10

Czy podatek cukrowy ograniczy otyłość?

Czy podatek od cukru, czyli tak zwany ,,tax sugar'' będzie wprowadzony w Polsce? O sprawę pytał niedawno w interpelacji poseł Paweł Pudłowski.

Czy podatek od cukru czyli tak zwany ,,tax sugar'' będzie wprowadzony w Polsce. O sprawę pytał niedawno w interpelacji poseł Paweł Pudłowski.

Ani resort zdrowia, ani resort finansów nie pracują nad regulacjami związanymi z nałożeniem akcyzy na produkty spożywcze i napoje z dużą zawartością cukru - poinformowano w odpowiedzi na interpelację, a jednak... Jarosław Pinkas krajowy konsultant zdrowia publicznego i szef Głównego Inspektoratu Sanitarnego proponuje wprowadzenie specjalnego podatku od cukru, który ma zapobiec pladze otyłości.

Takie podatki zostały wprowadzone już w wielu krajach, między innymi w Wielkiej Brytanii czy na Węgrzech. W różnych krajach opodatkowywane są różne produkty.

Najczęściej są to tylko słodycze i słodkie napoje gazowane, ale zdarzają się także podatki od cukrzonych napojów alkoholowych (choćby piwa smakowe).

Bardzo dużą zawartość cukru mają także prawie wszystkie przetwory warzywne dostępne w polskich sklepach.

Dlaczego takie podatki są wprowadzane?

Powodem jest rosnący odsetek otyłych Polaków, w szczególności dzieci, które są w tej chwili zaliczane do najszybciej tyjących w Europie. Statystyczne dane pokazują, ze cukru jemy dużo, nawet bardzo dużo.

Średnio każdy Polak zjadł go w 2017 r. 44,5 kg, najwięcej od 28 lat. Cukru spożywamy więcej niż na przykład wieprzowiny i prawie tyle samo, ile zjadamy kilogramów owoców rocznie.

Coraz więcej osób ma stwierdzoną cukrzycę. Lekarze oceniają także, że coraz więcej osób ma cukrzycę, choć o tym nie wie.

Przeciwnikiem wprowadzenia podatku od cukru są ministerstwo rolnictwa i... producenci cukru.

Jednak choć sprawa podatku ,,od cukru'' powraca co jakiś czas, do tej pory nie wpłynęła na zmianę receptur przygotowywanych napojów, słodyczy czy choćby przetworów warzywnych. Cukier dziś dodawany jest nawet do wędlin i ,,strach'' przed podatkiem tego nie zmienia. Cukier należy do tych produktów, co do których wszyscy są zgodni: należy go bardzo ograniczać, bo zdrowiu nie sprzyja. Dlatego w interesie wszystkich - także producentów - powinno być więc jego ograniczanie.

Sami odpowiedzmy sobie na pytanie: co ważniejsze: pieniądze czy zdrowie?

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione