KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Tradycja i kulinaria – zaproszenie na Festiwal Gęsiny w Przysieku!

Opublikowano 07.11.2019 r.
Województwo kujawsko-pomorskie to polskie zagłębie gęsinowe i region kultywujący patriotyczne tradycje. Dlatego, jak co roku, organizowane jest tu wielkie wydarzenie Festiwal Gęsiny - „Kujawsko-pomorska gęsina na Świętego Marcina”. Odbędzie się w weekend poprzedzający Narodowe Święto Niepodległości (9 i 10 listopada) w Przysieku pod Toruniem.

Amerykanie mają indyka na swoje Święto Dziękczynienia. My w Polsce także musimy zadbać o kulinarne rytuały, by świętować 11 listopada radośnie i z dumą, nie tylko publicznie, ale też prywatnie, rodzinnie. Gęś to oczywiście pretekst. Marzy mi się, aby  11 listopada całe rodziny spotykały się przy stole by rozmawiać i wspominać, budując więzi i kultywując patriotyczne tradycje. Żeby to święto łączyło Polaków – podkreśla marszałek Piotr Całbecki. 

Festiwal Gęsiny każdego roku odwiedza kilkanaście tysięcy gości – to największa tego rodzaju impreza w Polsce. To tutaj na odwiedzających czeka kiermasz produktów z gęsiny, kiermasz regionalnego rękodzieła, muzyka na żywo i strefa atrakcji dla dzieci. W tym roku wydarzenie uświetni również prezentacja kulinarna w wykonaniu gwiazdy kulinarnych programów telewizyjnych - Michela Moron. 

To jednak nie jedyna „gęsinowa” impreza w regionie. 11 listopada na terenie Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbędzie się „Święto Gęsi na Krajnie”.

Celem tej imprezy jest wypromowanie smacznej i zdrowej gęsiny, przyrządzanej na różne sposoby. To znakomita okazja do kupna najlepszej jakości produktów i zdobycia wiedzy o tym rarytasie. 
  
W programie m.in.: sprzedaż produktów z gęsiny prosto od rolnika, targ wiejski produktów ekologicznych i lokalnych, pokaz żywych gęsi oraz wiele innych atrakcji. 

Wśród polskich konsumentów istnieje przekonanie, że gąska jest za tłusta i dlatego niezdrowa. Gęsi tłuszczyk nie przeszkadza jednak Niemcom, którzy kupują u nas prawie 85% całej produkcji i jest tam traktowana jako rarytas. Badania naukowe dowodzą, że mięso gęsi jest chude i zdrowe, a przy tym zawiera jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na pracę serca i naczyń krwionośnych. Ponadto gęsina z uwagi na tradycyjny sposób chowu, w przeciwieństwie do fermowego tuczu kurczaków jest żywnością bezpieczną i ekologiczną. Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, co wcale nie przekłada się na spożycie. Właśnie dlatego siedem lat temu Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie włączył się do udziału w ogólnopolską akcję „Kujawsko – pomorska gęsina na Świętego Marcina” - informują organizatorzy.

Źródło: Urząd Marszałkowski woj. Kujawsko-Pomorskiego, ODR Minikowo

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO