Wzmocnij się propolisem - przepis na leczniczą nalewkę!

Jak zrobić zdrowotną nalewkę z propolisu?
Warto mieć propolis, czyli kit pszczeli dobrej jakości, od zaufanego pszczelarza. Następnie należy oczyścić go z nieczystości: kawałków drewna, szczątków owadów etc. Czysty kit pszczeli trzeba pokroić na mniejsze kawałeczki – najlepiej go wcześniej delikatnie zamrozić i wtedy twardą bryłkę pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego słoja wsypać rozdrobniony propolis i zalać spirytusem. Pozostawić na 2 tygodnie i codziennie potrząsać. Część propolisu się rozpuści, część opadnie na dno. Po dwóch tygodniach nalewkę delikatnie przecedzić przez gazę i przelać do innego naczynia. Pozostałą część kitu pszczelego zalać ponownie spirytusem tylko 75% i pozostawić na kolejne dwa tygodnie (dokładnie potrząsać). Następnie nalewkę przefiltrować i połączyć z pierwszym ekstraktem. Taką nalewkę należy stosować w celach leczniczych. Pozostały osad można zużyć do przemywania drobnych skaleczeń, wyprysków etc.
Zastosowanie nalewki z propolisu?
Propolis to naturalny lek antybakteryjny, antywirusowy, przeciwgrzybiczy, przeciwzapalny, regenerujący i znieczulający. Dodatkowo neutralizuje wolne rodniki, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed nowotworami, pobudza wydzielanie żółci, powoduje odbudowę i regenerację tkanek. Nalewkę propolisową stosuje się zewnętrznie lub wewnętrznie. Oto przykłady zastosowań:
Zastosowanie zewnętrzne:
• na ból zęba lub zapalenie dziąseł,
• na anginę, zapalenie gardła lub krtani,
• jako inhalacje na katar ,
• na ból gardła,
• na grzybicę stóp,
• na trudno gojące się rany,
• przy paradontozie.
Zastosowanie wewnętrzne:
• przy przeziębieniach, grypie, stanach zapalnych gardła lub krtani,
• przy nieżycie żołądka lub jelit,
• przy bólu lub wrzodach żołądka,
• przy zapaleniu gruczołu krokowego,
• w leczeniu nadciśnienia ,
• przy klimakterium,
• na najróżniejsze stany zapalne.
Uwaga! Podczas przygotowywania nalewki warto zachować szczególną ostrożność, bo propolis mocno wszytko farbuje na żółty kolor. Ciężki go zmyć. Wyczyścić go można tylko szmatką nasączoną spirytusem.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|