KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Jak przeciwdziałać pasożytom w organizmie?

Opublikowano 09.11.2017 r.
Pasożyty bardzo często osłabiają organizmy dorosłych i dzieci oraz zakłócają prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Do najczęstszych pasożytów zaliczyć można tasiemce, glisty ludzkie i owsiki. Podpowiadamy, jak domowymi sposobami można przeciwdziałać pasożytom.

Dieta bez słodyczy

Najlepszym zabezpieczeniem przed pasożytami jest higiena, choć z drugiej strony niektórzy naturaliści ostrzegają, że nadmierna higiena, nadmierne wyjaławianie wszystkiego zwłaszcza pokarmów też bywa niebezpieczna, bo osłabia organizm, a to z kolei ułatwia rozwój pasożytom. Zdrowy organizm potrafi się przed nimi w pewien sposób też bronić, a także osłabiać skutki ich pobytu w organizmie. Zauważono również, że pasożyty pojawiają się częściej wówczas, gdy nieprawidłowa dieta zakłóca prawidłowy proces trawienia. By ochronić i zabezpieczyć się przed najróżniejszymi pasożytami, należy ograniczać w diecie pokarmy, które „lubią” też robaki. Są to głównie wszystkie słodzone produkty skrobiowe i mleczne. Warto także ograniczyć, a nawet wyeliminować z diety, zwłaszcza w okresie kuracji, słodycze, cukier, ciasta, słodkie mleko.

Jedz owoce i warzywa

Zamiast słodyczy, warto do diety wprowadzić dużo pokarmów świeżych, sezonowych, zwłaszcza owoców i warzyw zawierających włókna roślinne i błonnik, które dobrze oczyszczają jelita. Wskazane są m.in. surówki z marchwi, buraczków, które zawierają dodatkowo składniki, które utrudniają rozwój popularnym robakom.

Pomogą tanie produkty

Przy dolegliwościach z pasożytami warto jadać sporo cebuli, czosnku, chrzanu, pić sok z kiszonych warzyw np. z kiszonej kapusty, kiszonych buraczków, a także mleko, w którym gotowano cebulę. Cenionym warzywem przydatnym w kuracjach odrobaczających organizm jest dynia. Warto zjadać często z niej najróżniejsze potrawy. Przede wszystkim jednak należy codziennie gryźć jej pestki. Utrudniają rozwój i zwalczają pasożyty jelitowe również liczne zioła przyprawowe m.in. popularny cząber, imbir.  

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO