KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
4 listopada 2019

„Poznaj nasze KGW” Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym

Są gospodarne, zaradne i bardzo zgrane – mowa o paniach z koła gospodyń wiejskich w Mogilnie Małym. To koło z bogatą, 91-letnią tradycją, które nieustannie chce rozwijać swoją wieś i integrować jej mieszkańców. 

Koło liczy 32 osoby – są wśród nas wspaniałe panie i dwóch panów. Od czerwca jesteśmy zarejestrowane w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Dzięki otrzymanemu dofinansowaniu mogłyśmy zorganizować ciekawe szkolenia, warsztaty. To bardzo nam pomaga w dalszym rozwoju koła - opowiada przewodnicząca KGW pani Alina Kosmala.  

91 lat wspaniałej tradycji KGW

Jesteśmy aktywnym kołem, bierzemy udział w różnych konkursach, warsztatach. Same organizujemy też warsztaty dla lokalnej społeczności i dzieci – pokazujemy im jak tworzyć robótki z krepiny, wykonywać prace szydełkowe. Panie mają talenty rękodzielnicze i trzeba to wykorzystać, a dzieci bardzo chętnie uczestniczą w takich zajęciach. Przychodzimy do nich ubrane w stroje ludowe, omawiamy je, opowiadamy, na czym polega działalność koła. Najmłodsi z zainteresowaniem nas słuchają i sami wykonują prace plastyczne – mówią gospodynie. - Bardzo lubimy spotkania z dziećmi – uczyłyśmy już najmłodszych jak robić pierniczki na Boże Narodzenie czy palmy i ozdobne, styropianowe jajka na Wielkanoc. 

W tygodniu poprzedzającym uroczystość Wszystkich Świętych na sali OSP Mogilno zorganizowałyśmy z kolei warsztaty florystyczne, podczas których pokazałyśmy jak przygotować wiązanki okolicznościowe. Podczas takich spotkań jest kreatywnie, miło i co najważniejsze spędzamy czas wspólnie - opowiada pani Alina. 

Zawsze udzielamy się również przy okazji organizacji dożynek parafialnych czy wojewódzkich. Prezentujemy wtedy piękny wienic, który pleciemy własnoręcznie. Przygotowanie wieńca ma zawsze zespołowy, wspólnotowy charakter łączy we wspólnej pracy wiele osób. Buduje poczucie dumy i satysfakcji z corocznych plonów – opowiadają gospodynie. 

W sierpniu miałyśmy też bardzo ważną uroczystość poświecenia nowego sztandaru Koła Gospodyń Wiejskich Mogilno Małe.  Sztandar wykonany jest w technice haftu komputerowego. Wszystkie elementy sztandaru są w 100% haftowane. Waga tego symbolu sprawiła, że nasza uroczystość miała tak podniosły charakter dla całej naszej społeczności. Sztandar towarzyszy nam podczas najważniejszych uroczystości kościelnych i państwowych. Sztandar to symbol najwyższych wartości i tradycji. Pragniemy zapewnić, że będziemy strzec wartości, które są fundamentem naszej pracy – mówią ze wzruszeniem gospodynie z KGW Mogilno.  

 

W naszym kole są panie starsze i młodsze. Chętnie się spotykamy, bo bardzo się lubimy. Z mojej inicjatywy w marcu wybrałyśmy się na wycieczkę do Palmiarni w Łodzi. To miejsce pełne ciepła i niezwykłej egzotyki nas zafascynowało. Z kolei latem zorganizowałam dla moich pań wycieczkę rowerową. To dopiero była przygoda – wspomina z uśmiechem pani Alina.  Ja powiedziałam „zaprowadzę was w fajne miejsce, macie jechać za mną” i tak było. Wszystko wspaniale się udało i w przyszłym roku koniecznie musimy to powtórzyć. 

Kulinaria to również nasza specjalność. Szykujemy pyszne jedzenie na rożne imprezy lokalne, brałyśmy także udział w turnieju „Bitwa regionów – bitwa na smaki” w Bydgoszczy,  gdzie m.in. reprezentowałyśmy region i województwo łódzkie w kulinarnych zmaganiach. Przd Wielkanocą byłyśmy też w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Kościerzynie, gdzie prezentowałyśmy swoje potrawy świąteczne i rękodzieło. Z czytelnikami portalu KalendarzRolnikow.pl chcemy podzielić się przepisem na nasze specjalne danie, jakim jest kurczak faszerowany na słodko z borówką leśną. Mamy nadzieję, że ta potrawa zagości także na Państwa stołach - zachęcają gospodynie z KGW Mogilno Małe. 

 

Kurczak faszerowany na słodko z borówką leśną   

Składniki:                                                                               

  • kurczak świeży (około 2 kg),
  • mięso mielone garmażeryjne około 0,8 kg,
  • 1 bułka,
  • 4 jajka,
  • natka pietruszki,
  • 10 dkg rodzynek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • borówki.

Wykonanie: umyć kurczaka wyjąć kości, natrzeć przyprawami, zostawić na około 5 godzin do zapeklowania. Mięso mielone połączyć z przyprawami, dodać jajka, rodzynki i posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną bułkę. Nafaszerować kurczaka, zszyć, posmarować miodem rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody .Włożyć w rękaw do pieczenia i piec 1,5 godz. w 175 st. C.

Borówkę przesmażyć z małą ilością cukru i pasteryzować w słoiczkach. Podajemy ją jako dodatek do kurczaka. Smacznego życzą Gospodynie z KGW Mogilno Małe! 
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • ODR Bratoszewice