KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Dynia coraz bardziej popularna wśród rolników i konsumentów

Opublikowano 19.10.2019 r.
Uprawa dyni coraz bardziej popularna. Choć obecny suchy rok nie był dla niej niej sprzyjający, to jak zapewniają rolnicy, dynia nadal jest bardziej opłacalna od niektórych upraw.

Uprawa dyni jest coraz bardziej popularna. Choć obecny suchy rok nie był dla niej niej sprzyjający, to jak zapewniają rolnicy, dynia nadal jest bardziej opłacalna od niektórych upraw. Widać to po zakładanych kolejnych plantacjach.

Przed laty na polach dyni nie rosło zbyt wiele, obecnie powstaje tu ich zagłębie. Chodzi o pola nieopodal Hrubieszowa. Tutaj jest już blisko 100 hektarów tej uprawy, co więcej, zainteresowanych dynią przybywa.

Zdaniem tutejszych rolników, dynia opłaca się bardziej niż popularne w okolicy zboża czy buraki cukrowe. Jednak by ją uprawiać, potrzeba nie tylko dużo wysiłku, ale i kreatywności.

Dynia uprawiana jest m.in. na nasiona. Do prawidłowego wzrostu potrzebuje ciepłej pogody i wilgoci, siana na poczatku maja zbierana jest teraz, gdy zaczynają pojawiać się przymrozki. Przymrozki znacznie obniżają jej jakość. Jeszcze tego samego dnia, po zbiorze z pola, wilgotne ziarna dyni trafią do specjalnych suszarni, następnie zostaną oczyszczone, a już na drugi dzień będą gotowe do sprzedaży.

Sezon na dynię trwa również na Rynku Hurtowym Bronisze. Na rynku jest duża podaż różnych typów i odmian. Ceny wahają się między 2 a 3 zł/kg. 

A co z innymi warzywami?

Stabliną cenę mają krajowe ziemniaki (1,33 – 1,66 zł/kg). 

Niskie jak na tę porę roku sa ceny kalafiorów, które kosztują 2-2,5 zł/szt. Utrzymała się niska cena kapusty pekińskiej (2 zł/kg), droga jest za to kapusta biała (3-3,75 zł/szt.).

Stabilne są za to ceny warzyw korzeniowych. Marchew kosztuje 0,7 - 0,9 zł/kg, pietruszka 2 - 3 zł/kg, buraki 0,6 - 0,85 zł/kg.

Warzywa cebulowe także zachowały poziom cen. Cebula biała kosztuje 1,33 zł/kg, w podobnej cenie oferowana jest cebula importowana z Holandii i Austrii. Por kosztuje 2 - 2,75 zł/kg lub 1,5 zł/szt. Krajowy czosnek oferowany jest po 1 - 1,75 zł/główkę. Cebula czosnkowa i cukrowa po 2-2,5 zł/kg

Utrzymuje się wysoka podaż papryki krajowej - czerwona i żółta w cenie 3-4 zł/kg.

Droga jest, i raczej to już się nie zmieni, fasolka szparagowa. Za kilogram należy zapłacić miedzy 7, a 8,5 zł.

Oferowane są polskie i hiszpańskie cukinie oraz bakłażany. Ceny odpowiednio 3,5-4 zł/kg i 3,85-4,3 zł.  podobnych cenach znajdziemy ziemniaki z Holandii, Belgii i Litwy.

Wysokie ceny ogórków krajowych szklarniowych 4,75-6 zł/kg, tańsze są ogórki hiszpańskie w cenie 3,85-4,3 zł/kg Za pomidory czerwone trzeba zapłacić 3-4 zł/kg, a za malinowe 4-5 zł/kg

Na rynku owoców mimo dużej podaży ceny jabłek są wysokie jabłek. Rekordzistą jest odmiana Reneta Szara. Za jabłko tej odmiany trzeba zapłacić nawet 4 zł za kilogram. Większość odmian ocsyluje wokół 1,5 – 2 zł/kg. Oferowane są już ostatnie letnie jabłka – Celesta i Delikates. Ich cena kształtuje się na poziomie 2-3 zł/kg.

Stabline są ceny gruszek. Za kilogram należy zapłacić 3-3,5 zł. Nieco droższe są, kończące się już, Klaspy i kosztują 4 zł/kg.

Wzrosła cena śliwek krajowych do 4 zł. Oferowane są również śliwki impotowane, z Macedonii, w cenie około 5 zł/kg.

Wzrasta import mandarynek i cytryn hiszpańskich. Mandarynki są jeszcze drogi i kosztują od 4 do nawet 7 złotych, cytryny 5-6 zł. Nieco tańsze są cytryny pochodzące z Turcji – 4,5-5 zł/kg.

Źródło: Bronisze

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO