KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
13 marca 2020

Majeranek – naturalny lek na przeziębienie

Majeranek to jedna z najpopularniejszych przypraw w naszej kuchni. A czy wiecie, że jest także doskonałym naturalnym lekarstwem? Sięgnij po niego, gdy dopadnie Cię katar, kaszel, ból gardła czy niestrawność. Doskonała będzie herbatka i napar z majeranku, a także maść majerankowa. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne ma majeranek. 

Majeranek ogrodowy jest rośliną jednoroczną. Ma drobne, szarozielone liście, białoróżowe kwiaty i silnie się rozgałęzia. Kwitnie od czerwca do września. Posiada charakterystyczny intensywny zapach i gorzki smak. Suszony majeranek stanowi jedną z najpopularniejszych przypraw. Chętnie dodajemy go do zup, mięsa, kiełbas i sosów.  

Aby ususzyć majeranek, należy zbierać go w lipcu lub w sierpniu. Ścięte gałązki związujemy w pęczki i suszymy w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu. 

Warto również wiedzieć, że majeranek jest chętnie wykorzystywany w medycynie ludowej. Szybko przynosi ulgę w objawach przeziębienia, takich jak katar, kaszel, czy ból gardła. Będzie też pomocny w dolegliwościach trawiennych. 

Majeranek zawiera cenne olejki eteryczne, garbniki, związki goryczkowe, flawonoidy, sole mineralne, witaminy z grupy B i A, witaminę C, E, K a także wapń, żelazo, magnez,fosfor, potas i cynk. 

Majeranek - działanie lecznicze

  • Majeranek ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i antygrzybiczne,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • reguluje trawienie,
  • łagodzi dolegliwości żołądka, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia,
  • poprawia krążenie,
  • działa uspokajająco,
  • łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych.

Herbatka majerankowa

Herbatka majerankowa będzie pomocna przy przeziębieniu, rozgrzeje organizm i wzmocni. Działa napotnie, przeciwzapalnie oraz przeciwkaszlowo. Zmniejsza przekrwienie błony śluzowej nosa i ułatwi oddychanie. 

1 łyżeczkę majeranku gotujemy przez 10 minut i przecedzamy. Można dosłodzić ją miodem. Pijemy ciepłą.


Napar z majeranku

1 łyżkę majeranku  zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem przez kwadrans. Odcedzamy. Zaleca się picie naparu stopniowo, w mniejszych porcjach, 3 razy w ciągu dnia. 

Napar z majeranku spożywany po obfitych i tłustych posiłkach ułatwia ich trawienie.

Inhalacja z majerankiem

2 łyżki suszonego majeranku zalewamy 1/2 litra wrzątku, można dodać także łyżeczkę sody oczyszczonej. Wdychamy przez kilka minut.

Inhalacja oczyszcza drogi oddechowe i łagodzi ból gardła.

Maść majerankowa na katar

Maść majerankowa jest bezpiecznym i naturalnym środkiem przynoszącym ulgę w nieżycie nosa. Gotową maść kupisz w każdej aptece, ale można także przygotować ją samodzielnie. Wystarczy, że połączymy ze sobą suszony majeranek i masło niesolone (w proporcji 1:1).

Składniki ucieramy i schładzamy przez 12 godzin w lodówce. Następnie podgrzewamy masę na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia. Studzimy i przeciskamy przez gazę. Gdy maść stężeje jest gotowa do użycia. Maść smarujemy wokół nosa 2-4 razy dziennie. 

 

Niewątpliwie majeranek jest rośliną godną naszej uwagi. Okazuje się, że posiada cenne właściwości zdrowotne, z których możemy korzystać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. A cudownym smakiem i aromatem majeranku zachwycajmy się w naszych potrawach przez cały rok :-)

 

kontakt1.jpg Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione