KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
16 października 2019

Polskie winnice - o uprawie winogron słów kilka

We wrześniu grupa rolników z województwa łódzkiego uczestniczyła w wyjeździe studyjnym pn.: „Zakładanie plantacji winorośli – produkcja wina i soków szansą na rozwój dla gospodarstw z woj. łódzkiego”. Podczas trzech dni spędzonych w winnej podróży po Podkarpaciu odwiedziliśmy cztery winnice: Winnicę Maria Anna, Winnicę Łany, Winnicę Stare Siedlisko oraz Winnicę Spotkaniówka, po których oprowadzali nas ich właściciele.

Właściciele winnic opowiadali o tradycji, historii, a także współczesnych radościach i smutkach winiarskich potentatów. Ciężko sobie nawet wyobrazić, ile serca, pracy własnych rąk i zaangażowania w niełatwym dla wina polskim klimacie muszą wkładać w ich uprawę, aby wydobyć z podkarpackich winogron pełnię smaków i bogactwo docenianych aromatów. Udzielili również wskazówek dotyczących doboru szczepów do lokalnych warunków, sposobu formowania krzewów, ich pielęgnacji i ochrony oraz zdradzili niektóre sekrety kunsztu wytwarzania wina. Były to bardzo cenne uwagi dla rolników, którzy chcieliby w przyszłości założyć plantacje winorośli. Każda wizyta połączona była z degustacją win i możliwością zakupu wyrobów. Podkarpackie wina charakteryzują się wysoką kwasowością dlatego nie należy spodziewać się tu win słodkich.

Warunki do uprawy

Winorośl jest rośliną ciepłolubną. Wymaga pełnego nasłonecznienia, dlatego stanowisko do uprawy powinno być ciepłe i umiarkowanie przewiewne. W celu ochrony przed zwierzyną zaleca się winnicę ogrodzić siatką. Wskazane jest również obsadzenie jej szpalerami roślin, aby osłonić ją od wiatru. Miejsce sadzenia nie powinno znajdować się w dolinach, które są szczególnie narażone na wiosenne przymrozki. Warto przebadać glebę w stacji chemiczno-rolniczej i poprosić o wytyczne pod uprawę winorośli. Najlepszy termin na ich sadzenie to przełom kwietnia i maja. Choć wykonanie tych czynności jesienią (w październiku i listopadzie) wydaje się mniej pracochłonne, ponieważ rośliny przeważnie nie wymagają podlewania. Z drugiej jednak strony, wybierając jesienne sadzenie czeka nas okrycie roślin na zimę kopczykami ziemi.

Rozstaw między krzewami należy dobrać do konkretnej formy prowadzenia roślin oraz ich odmiany.

Na glebach żyznych i wilgotnych sadzi się odmiany silnie rosnące w większych odstępach i prowadzi w formach wyższych. Natomiast odmiany słabo rosnące uprawiane powinny być na glebach uboższych i bardziej suchych. Należy je sadzić gęściej i prowadzić w niższych formach.

Gdy miejsca zostaną już wyznaczone, wykopuje się dołki głębsze niż długość systemu korzeniowego. Na ich dnie usypuje się kopczyk z żyznej ziemi (można dodać trochę obornika lub kompostu). Następnie wbija się do niego palik, do którego zostanie przywiązana rosnąca winorośl. Rośliny umieszcza się w dołku tak, by górna część wystawała nad powierzchnię, dokładnie zasypuje ziemią, by przylegała do korzeni, a następnie ugniata wokół. W pierwszym roku indywidualne paliki wystarczą, jednak w kolejnych latach niezbędne będą już trwałe konstrukcje. Uprawiając winorośl należy pamiętać o tym, że krzewy trzeba przycinać. W pierwszych 2-4 latach wykonuje się cięcie formujące w celu nadania krzewom zaplanowanej formy. Następnie przychodzi czas na cięcie na owocowanie, a po upływie kolejnych lat cięcie odmładzające i sanitarne (usunięcie chorych i mechanicznie uszkodzonych pędów).

Potrzeby pokarmowe

Potrzeby pokarmowe winorośli zależą od siły wzrostu danej odmiany oraz wysokości plonu. Można przyjąć, że dla wytworzenia 1 tony owoców potrzebuje ona: 7-10 kg azotu, 1-1,5 kg fosforu, 8-10 kg potasu, 10-12 kg wapnia oraz 1-2 kg magnezu. Zapotrzebowanie na mikroskładniki jest zdecydowanie mniejsze i wynosi zazwyczaj kilkadziesiąt gramów. Po każdym sezonie wegetacyjnym zawartość składników w glebie zmniejsza się i należy je uzupełnić. Ich ilość określamy na podstawie wyników badania zasobności gleby. Ocieplenie klimatu, a także pojawienie się odmian przystosowanych do uprawy w naszym klimacie wpłynęło na wzrost zainteresowania uprawą winorośli w Polsce. Obowiązujące przepisy pozwalają rolnikowi uprawiającemu winorośl na produkcję i sprzedaż win z własnych owoców. Jest to szansa dla rolników z województwa łódzkiego na rozwój, a także alternatywne źródło dochodu. 

 

 
Anna Kopczyńska, Sylwia Wąsik
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Orodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • WDR