KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Jak prowadzić ekologiczną uprawę warzyw?

Opublikowano 17.10.2019 r.
Czy ekologię możemy nazwać modą? Otóż jest to idealny sposób na prawidłową uprawę roślin. Poza tym własne owoce i warzywa z takiej hodowli są pozbawione chemii, której w dzisiejszych czasach nie brakuje.

Uprawy ekologiczne gwarantują nam najwyższą jakość naszych płodów rolnych. Dzięki całkowitemu wyeliminowaniu substancji chemicznych wytwarzanych przemysłowo oraz naśladowaniu zaobserwowanych procesów zachodzących w naturalnych ekosystemach możemy wyhodować wolne od szkodliwych związków rośliny. Spożywanie ich wpłynie z pewnością na poprawę naszego stanu zdrowia, samopoczucia, a także kondycji.

To, co dodajemy do gleby oraz czym opryskamy rośliny, zostanie wykorzystane przez nie do wzrostu. Ważne jest, aby stosować naturalne nawozy organiczne, takie jak obornik czy kompost. Można również korzystać z biohumusu, który powstał na bazie odchodów dżdżownic kalifornijskich.

W ekologicznej uprawie warzyw wykorzystuje się również nawozy zielone, np. z roślin motylkowych. Wzbogacają one glebę w azot, jak również tworzą próchnicę. Dobrą metodą jest stosowanie poplonów, m.in., gorczycy. Ma ona właściwości fitosanitarne, poprawia strukturę gleby i użyźnia.

Jak radzić sobie z chorobami i szkodnikami?

Pomocne mogą być różne metody. Jedną z nich jest właściwa agrotechnika. Tutaj ważne jest odpowiednie sąsiedztwo roślin oraz dobór odmian odpornych na choroby i szkodniki. Trzeba również pamiętać o pielęgnacji, np.: regularnym spulchnianiu podłoża, odchwaszczaniu czy częstym nawadnianiu. Metoda biologiczna ma na celu zwalczanie gatunków szkodliwych przy wykorzystaniu ptaków lub organizmów drapieżnych. Wywary i wyciągi z roślin stosuje się w przypadku chorób, np. napar z czosnku oraz cebuli na patogeny grzybowe, a wyciąg z aksamitki sprawdza się w odstraszaniu mszyc. Metoda mechaniczna polega na ręcznym zbieraniu szkodników, a także na stosowaniu pułapek – żółtych bądź niebieskich tablic lepowych.

Pozostaje jeszcze problem chwastów.

Wyrywanie ręczne, pielenie wykonywane systematycznie jest jak najbardziej zalecane, kiedy chwasty są jeszcze małe i słabo zakorzenione.

Natomiast gdy się rozrosną, wydadzą nasiona, a chcemy uniknąć zastosowania herbicydów, bardzo dobrym rozwiązaniem może być wyłożenie ściółki, czyli tzw. ściółkowanie. Zabieg ten poprawia także warunki termiczne gleby oraz zapobiega jej przesuszaniu. Za zmiany, jakich dokonamy w uprawie naszych roślin, natura nam się odwdzięczy. Po przejściu na uprawę ekologiczną możemy się spodziewać rychłej pomocy ze strony zwierząt w zwalczaniu szkodników. Zdrowy ogród przyciągnie owady zapylające: trzmiele, motyle i pszczoły, a także biedronki czy mające korzystny wpływ na glebę dżdżownice. Metody ekologicznej uprawy warzyw są bardzo ważnym elementem biologicznej ochrony roślin, która w sposób naturalny i bezpieczny dla ludzi oraz otaczającego nas środowiska pozwala utrzymać na niskim, nieszkodliwym dla roślin poziomie patogeny, a także szkodniki.

 
Natalia Berłowska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Orodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO