KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Dynia na śniadanie, obiad, kolację i deser - kulinarne inspiracje

Opublikowano 27.10.2019 r.
Sezon na dynię właśnie trwa. Poniżej przedstawiamy kilka jesiennych przepisów z dynią w roli głównej. Pyszna, słodka, odżywcza, lekkostrawna i mało kaloryczna - taka jest dynia. Idealna na każdy posiłek – śniadanie, obiad, kolację czy deser. Smacznego!

Owsianka dyniowa z cynamonem i orzechami laskowymi

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • mleko (polecam roślinne np. migdałowe, ryżowe, sojowe bez cukru – można też użyć zwykłego krowiego)
  • garść orzechów laskowych
  • miód do posłodzenia (można pominąć)
  • cynamon
  • dynia (puree lub starta na tarce)

Sposób przygotowania:
Płatki i otręby zalać mlekiem i gotować do miękkości i ulubionej konsystencji. W czasie gotowania dodać puree dyniowe (w celu przygotowania puree należy upiec dynię i zmiksować jej miąższ – można zamrozić i będzie służyć jako podstawa do zup, sosów etc.) lub startą na cienkich oczkach dynię. Na koniec doprawić sporą szczyptą cynamonu. Na patelni podprażyć orzechy laskowe do zbrązowienia i przyjemnego zapachu. Posypać nimi owsiankę, na koniec można polać dodatkowo prawdziwym polskim miodem (polecam tutaj szczególnie spadziowy lub gryczany – jakiś miód o wyrazistym, mocnym smaku). Taka owsianka pysznie rozgrzewa o poranku i daje energię na cały dzień.

 

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym, chilli i kolendrą na sposób azjatycki

Składniki:

  • dynia, obrana ze skórki (jeśli nie hokkaido) i pokrojona na mniejsze kawałki
  • świeża papryczka chilli lub suszona, jeśli nie mamy świeżej
  • cebula
  • mleko kokosowe, ok. ¾ szklanki
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy

Sposób przygotowania:
Na tłuszczu w dużym garnku podsmażyć cebulę. Dodać dynię i papryczkę chilli. Zalać wodą do poziomu warzyw i gotować do miękkości. Zupę zmiksować na krem. Na koniec dodać mleczko kokosowe, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chilli jeśli lubimy ostre smaki. Przed podaniem posypać obficie świeżą kolendrą.

 

Pieczona dynia z serem feta, szpinakiem i migdałami

Składniki:

  • 1 dynia, pokrojona na kawałki (jeśli używamy odmiany hokkaido nie musimy obierać ze skórki)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy sypkie – np. słodka papryka, kumin, cynamon etc. – polecam słodką paprykę
  • garść świeżego szpinaku baby
  • garść migdałów
  • kawałek sera feta

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Dynię posolić, popieprzyć, obtoczyć w oliwie i ulubionych przyprawach i upiec do miękkości na papierze do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania. Na talerzu ułożyć szpinak, potem ciepłą pieczoną dynię, wymieszać. Dodać migdały uprażone na suchej patelni i kilka kawałków fety. Pyszne i szybkie danie na obiad lub kolację. Sałatkę można jeść także na zimno po uprzednim ostudzeniu dyni.

 

Szybkie i zdrowe ciasteczka dyniowe

Składniki:

  • 1 szklanka puree dyniowego
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej np. takiej do piernika

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Wymieszać wszystkie składniki do połączenia się w jedną masę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać masę formułując kuleczki jak ciasteczka i lekko je spłaszczać. Piec ok. 15-20 minut i gotowe. Szybkie, pyszne i bardzo zdrowe.

Polecamy! 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO