Przetwory z owoców czarnego bzu - rarytas na zimę

Dawniej był bardzo popularnie stosowaną rośliną leczniczą. Z krzewów Sambucus Nigra w maju warto zbierać białe kwiaty czarnego bzu i suszyć je, by później przygotowywać z nich napary. Natomiast jesienią można wykorzystać wyjątkowe właściwości owoców czarnego bzu. Działają napotnie, moczopędnie, odtruwająco, przeczyszczająco, immunostymulująco czy przeciwgorączkowo. Są antyoksydantami o silnych właściwościach neutralizujących działanie wolnych rodników. Sok z owoców czarnego bzu to popularne rozwiązanie na zaburzenia przemiany materii.
Owoce czarnego bzu - zawartość substancji odżywczych
Obok borówki amerykańskiej i aronii, owoce czarnego bzu są kolejnym superfoods, które dostarcza organizmowi skoncentrowanej dawki flawonoidów. Poza tym są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, witamin, minerałów, fitozwiązków, witaminy C i witamin z grupy B, a także, żelaza, miedzi, potasu, beta-karotenu oraz fosforu. W związku z tym warto przygotowywać z nich smaczne przetwory i korzystać z nich przez cały rok.
Konfitura z owoców czarnego bzu
Składniki:
- 4 kilogramy owoców czarnego bzu
- 3 kilogramy cukru
- 3 cytryny
Jak przygotować konfiturę z owoców czarnego bzu krok po kroku?
Umyć i wyparzyć wcześniej słoiki i nakrętki. Owoce czarnego bzu obrać z baldachów i umyć. Wsypać do garnka, zalać niewielką ilością wody (około pół szklanki) i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dodać sok z cytryny i cukier. Gotować jeszcze kilkanaście minut, by zredukować nadmiar wody. Po zagęszczeniu konfiturę przelać do czystych słoiczków. Zakręcić, ustawić do góry dnem, a następnie trzymać w piwnicy.
Sok z owoców czarnego bzu – przepis
Składniki:
- 3 kilogramy owoców czarnego bzu
- 1 kilogram cukru
- 3 szklanki wody
Jak przygotować sok z owoców czarnego bzu krok po kroku?
Owoce oberwać z gałązek, umyć i wrzucić do garnka. Wlać wodę, zagotować na małym ogniu, a po 20 minutach przecedzić. Dosłodzić i zagotować przez 10 minut. Przelać do czystych butelek, zakręcić i pasteryzować przez 6 minut, a następnie przetrzymywać w chłodnym pomieszczeniu.
Nalewka z owoców czarnego bzu – przepis
Składniki:
- 2 kg owoców czarnego bzu
- 0,5 kg cukru
- 1 litr wódki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Jak przygotować nalewkę z owoców czarnego bzu krok po kroku?
Owoce obrać z łodyg, umyć i wrzucić do dużego słoja. Zasypać cukrem i pozostawić na kilka godzin. Po tym czasie dodać sok z cytryny, zalać wódką i wymieszać, wstrząsając słoikiem. Ustawić go w ciemnym i chłodnym miejscu na 2-3 miesiące. Co kilka dni słojem wstrząsnąć. Po upływie trzech miesięcy nalewkę przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej chronić przed bezpośrednim wpływem promieni słonecznych.
Wino z owoców czarnego bzu – przepis
Składniki:
- 10 kilogramów owoców czarnego bzu
- 10 litrów wody
- 4,5 kg cukru
- drożdże
- pożywka dla drożdży
- 40 g kwasku cytrynowego
Jak zrobić wino z owoców czarnego bzu krok po kroku?
Owoce obrać z łodyg i umyć. Zagotować je w dużym garnku z kilkoma szklankami wody. Odstawić do przestygnięcia. Odcedzić, dodać zaczyn z drożdży i wlać do gąsiora. Wodę zagotować z cukrem, a po przestudzeniu dodać kwasek cytrynowy i wlać do gąsiora. Odstawić. Po sfermentowaniu przelać do butelek.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|