KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Zakwas z buraka - jak zrobić i dlaczego warto pić?

Opublikowano 13.10.2019 r.
Od lat w Europie znany jest „magiczny czerwony napój” o wielu właściwościach prozdrowotnych. Jest to naturalny suplement diety, który wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na organizm. Jak zrobić zakwas z buraków i dlaczego warto go pić, szczególnie w okresie jesienno-zimowym? Sprawdźmy!

zakwas buraczany

Dlaczego zakwas buraczany jest coraz bardziej popularny?

Zakwas buraczany stanowi naturalne źródło składników odżywczych. Zawiera korzystnie działające probiotyki. Dzięki temu oczyszcza krew i wątrobę. Reguluje trawienie i usuwa toksyny z organizmu. W Europie zakwas buraczany jest popularnym suplementem diety zalecanym podczas leczenia nowotworów.

Zalety picia zakwasu buraczanego

Buraki zaliczane są do superfoods. Powinniśmy wzbogacać nimi swoje codzienne menu. Zawierają one potas, żelazo, kwas foliowy, betainy, ryboflawinę, błonnik, bor oraz witaminy C i B6. Ten napój w czerwonym kolorze jest również skarbnicą antyoksydantów i probiotyków, a dzięki temu:
- reguluje ciśnienie krwi,
- detoksykuje,
- łagodzi stany zapalne,
- wykazuje właściwości przeciwutleniające,
- przeciwdziała anemii,
- wzmacnia odporność,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- reguluje trawienie.


Jak zrobić zakwas buraczany? - przepis


Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 litry wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej


Jak przygotować zakwas z buraków krok po kroku?

Umyte i osuszone buraki obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Ułożyć je ciasno w kamiennym lub ceramicznym naczyniu albo dużym szklanym słoiku. Obrane ząbki czosnku przekroić na pół. Wcisnąć je pomiędzy buraki razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Wodę zagotować, ostudzić i rozpuścić w niej sól. Przygotowaną zalewą zalać buraki. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 7 dni w ciepłe miejsce. Jeśli w naczyniu pojawi się piana, trzeba ją zebrać, a całość wymieszać. Gotowy zakwas będzie miał ciemny kolor. Przelać go do czystych butelek, wstawić do lodówki i pijać każdego dnia na zdrowie. Tak przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Proces fermentacji zwiększa ilość witamin (głównie witaminy C) w soku oraz wytwarza kwas mlekowy. W efekcie sprawia, że zakwas buraczany staje się probiotykiem. Ponadto zwiększa ilość enzymów w organizmie. Naukowcy poszukują aktualnie odpowiedzi na pytanie, czy enzymy wpływają na zdrowie i długość życia. Dieta bogata w enzymy zmniejsza obciążenie trzustki, a w efekcie minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.

Kiedy warto pijać zakwas buraczany?

Taki naturalny koktajl wypełniony witaminami i minerałami można pijać dwa razy dziennie. Najlepiej pić po pół szklanki każdego dnia. Szczególnie pomoże osobom żyjącym w stresie. Ma dobry wpływ, jeżeli masz problemy trawienne lub zdrowotne, czy anemię. Pij również, gdy po prostu chcesz profilaktycznie zadbać o zdrowie swoje i najbliższych.

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO