KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
7 października 2019

Poznaj nasze KGW Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Dworze

Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Dworze powstało, aby integrować mieszkańców swojej wsi. „Dziś ludzie niestety bardzo często zaszywają się w domach i prawie nie znają – mówią gospodynie. - Czas to zmienić, dlatego wzięłyśmy sprawy w swoje ręce!”. 

Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Dworze ma na celu zintegrowanie mieszkańców wsi oraz wydobycie z nich ukrytych talentów, a zarazem spełnienie ukrytych marzeń. Pragniemy, aby wszyscy mieszkańcy, zaszyci w swoich domach i oddani swoim bliskim, przypomnieli sobie, że liczą się jeszcze oni sami i zasługują na rozrywkę oraz poznanie świata – mówi przewodnicząca KGW w Nowym Dworze Pani Karolina Iwańska. 


Nasze koło działa od grudnia 2018 r. i liczy 11 kobiet. Bardzo lubimy się spotykać, niestety jeszcze nie mamy swojego stałego miejsca. Ale ma takie powstać – dzięki dofinansowaniu z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w przyszłym roku ma powstać wiata. Kupiłyśmy także namiot, więc czekamy na wiosnę, żeby go rozłożyć i również pod nim się spotykać – mówią gospodynie. 

Pomysł na założenie koła pojawił się w mojej głowie, kiedy uświadomiłam sobie jak bardzo ludzie są dziś zamknięci w swoich domach. Postanowiłam, że trzeba to zmienić, zintegrować mieszkańców wsi i zaktywizować ich. To dobrze, że ludzie są oddani swoim rodzinom, ale trzeba też pomyśleć o sobie, poznać świat, inne osoby. Musi być czas na pracę, dom, ale też na rozrywkę, spotkania i zabawę. Pomyślałam o paniach z mojej wsi, że razem z pewnością nam się uda i postanowiłam założyć koło gospodyń wiejskich – mówi Pani Karolina Iwańska. - Kobiety bardzo się ucieszyły, szybko zgłosiły się pierwsze chętne. Dziś jesteśmy życzliwą sobie i bardzo zgraną grupą. Są zadowolone, że organizuję dla nich różne warsztaty, spotkania, imprezy okolicznościowe – dodaje przewodnicząca KGW.

Co prawda działamy od niedawna, ale jesteśmy bardzo aktywne. Brałyśmy udział w warsztatach z robienia ozdób z krepiny, piekłyśmy ciasta na dożynki gminne. Uczestniczyłyśmy również w uroczystym otwarciu placu zabaw w naszej wsi, na które przygotowaliśmy różne smakołyki. Poza tym często aranżujemy spotkania przy kawie, grillu. Wcześniej zbieramy się, żeby wspólnie przgotować teren pod daną imprezę i wtedy wszyscy np. sprzątamy, kosimy i grabimy boisko. Najważniejsze jest to, że do wyjścia z domu udaje nam się namówić nawet osoby niepełnosprawne czy starsze, które często są oddane swoim wnukom, a zapominają o sobie. Chcemy czuć się jedną rodziną i tak się powoli staje, dzięki niedawno założonemu KGW - mówi z radością Pani Karolina.


Od wiosny, kiedy tylko pogoda na to pozwoli, chcę aranżować spotkania w plenerze pod namiotem i organizować rożne zajęcia np. artystyczne, rękodzielnicze. Mam taki plan, aby wydobyć ukryte talenty mieszkańców wsi, żeby pokazali, co potrafią. Będziemy wtedy wzajemnie się od siebie uczyć – a przecież właśnie o tę wymianę doświadczeń i naukę nowych rzeczy chodzi. Poza tym chcemy włączyć się w upiększenie naszej wsi – planujemy zająć się robieniem karmników, budek lęgowych i ozdób przydrożnych z drzewa – zapowiada przewodnicząca KGW w Nowym Dworze.

Specjalnością KGW jest wypiek pysznego, domowego chleba – a swoim przepisem Panie oczywiście podzieliły się z nami. 

DOMOWY CHLEB         

Zaczyn:

  • ½ kg mąki żytniej,
  • 4 łyżki zakwasu chlebowego,
  • ½ l ciepłej wody.

Całość wymieszać drewnianą łyżką i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc).

Do zaczynu dodać:

  • ½ kg mąki pszennej i ½ kg mąki żytniej – przesiać przez sito,
  • 5 łyżeczek soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 szkl. siemienia lnianego,
  • 1 szk. otrąb pszennych lub żytnich,
  • 1 szkl. słonecznika łuskanego,
  • 1 szkl. płatków owsianych górskich,
  • 1 szkl. pestek dyni,
  • 1 l ciepłej wody.

Wykonanie: całość wymieszać drewnianą łyżką lub zagnieść ręką. Odłożyć 4 łyżki ciasta do zakwasu (najlepiej w słoik i schować do lodówki). Ciasto wyłożyć do blaszek wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką (z tej porcji wychodzą 4 keksówki zwykłe), ubić ręką i posypać słonecznikiem lub dynią. Czekamy 2 godziny aż chleb wyrośnie. Przed włożeniem do piekarnika spryskać chleb wodą. Piekarnik rozgrzać do 100 st. C, wstawić chleb i ustawić temp. 180 st. C, piec 1 godzinę i 28 minut. 


Drogie Panie! Dziękujemy Wam za udział w cyklu „Poznaj nasze KGW” i jednocześnie życzymy spełnienia wszystkich planów, marzeń oraz wielu sukcesów i zadowolenia z Waszej działalności :-) 

Fot. Archiwum KGW w Nowym Dworze

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice
  • WDR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie