Orzechy włoskie w kuchni - garść przepisów
Opublikowano 09.10.2019 r.
Orzechy włoskie niezaprzeczalnie są jednym z najsmaczniejszych darów jesieni. Zastanawiasz się, jakie dania można przyrządzić z orzechami włoskimi? Przygotowaliśmy kilka przepisów i podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać je w kuchni.

Słodkie bułeczki z orzechami włoskimi
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 2 pomarańczy
- 200 g zimnego masła
- 0,5 szklanki mleka
- 200 g śmietany 30%
- 3 jajka
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki czekolady
- 2 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek soku z pomarańczy
|
Sposób przygotowania: dwie pomarańcze dokładnie umyć, a następnie zalać wrzątkiem na kilka minut. Kiedy przestygną zetrzeć ich skórkę na tarce. Do dużej miski dodać zimne masło, mąkę, 6 łyżek cukru, sól, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Ciasto siekać nożem na mniejsze kawałki, a następnie dodać śmietanę, mleko i jajka. Wyrobić ciasto ręcznie. Suszoną żurawinę sparzyć we wrzątku, orzechy posiekać, a czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno poszatkować. Bakalie dodać do ciasta i wymieszać. Z ciasta wykrawać okrągłe placuszki grubości trzech centymetrów. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Na wierzchu posmarować odrobiną mleka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Kiedy słodkie bułeczki przestygną, z dwóch szklanek cukru pudru i soku z pomarańczy przygotować lukier.
|
Orzechowa zapiekanka makaronowa

Składniki:
- 300 g makaronu
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 200 g żółtego sera
- 3 duże cykorie
- 6 łyżek mielonych orzechów włoskich
- 5 łyżek drobno siekanych orzechów włoskich
- 0,5 kostki rosołowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sok z cytryny
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
|
Sposób przygotowania: jedną szklankę wrzątku wlać do małego rondla i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Dodać ser mascarpone oraz tarty żółty ser. Mieszać od czasu do czasu, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać mielone orzechy włoskie. Sos zagotować i zagęścić mąką, na koniec doprawić gałką muszkatołową. Makaron ugotować i odcedzić. Cykorię umyć, osuszyć i poszatkować. Skropić sokiem z cytryny, a następnie wrzucić na patelnię z roztopionym masłem i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć warstwę makaronu, cykorię i na wierzch znów warstwę makaronu. Polać sosem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
|
Sałatka z burakiem i orzechem

Składniki:
- 1 duży burak czerwony,
- rukola,
- 100 gram orzechów włoskich bez łupin,
- 50 gram sera feta
Sos:
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy,
- 2 łyżeczki miodu,
- szczypta pieprzu do smaku.
|
Sposób przygotowania: buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 40 minut w temp. 200 st. C. Orzechy wsypujemy na patelnię i prażymy je przez około 3 minuty. Wystudzone buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do nich rukolę, pokrojony w kostkę ser feta, posypujemy orzechami. Wszystkie składniki na sos dokładnie łączymy, mieszamy i polewamy sałatkę. Gotowe!
|
Indyk nadziewany orzechami

Składniki:
- 2 filety z indyka
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 200 g żółtego sera
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz
|
Sposób przygotowania: filet z indyka pokroić na cieńsze filety, lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. Drobno posiekać orzechy włoskie, a ser zetrzeć na tarce. Na filecie z indyka wyłożyć orzechy i ser, mięso zwinąć w roladkę. Panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor z obu stron.
|
Tarta z gruszką i orzechami włoskimi

Składniki:
Spód:
- 220 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Farsz:
- 200 g sera feta
- 4 gruszki
- spora garść orzechów włoskich
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
|
Sposób przygotowania: do miski wsypać mąkę, zimne masło i sól, posiekać nożem, a następnie wbić jajko, dodać zimną wodę i zagnieść. Zrobić z ciasta kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, blachę do tarty natłuścić i wyłożyć ciastem. Nakłuć je widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć ceramicznymi kuleczkami. Piec 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie ser feta i umyte gruszki pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać sól i pieprz. Na podpieczony spód tarty wyłożyć gruszkę, ser feta i połówki orzechów włoskich, a następnie zalać je masą ze śmietany i jajek. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Tarta doskonale smakuje na ciepło i na zimno.
|
Nalewka z łuskanych orzechów
Składniki:
- 1 kilogram łuskanych orzechów włoskich
- 8 łyżek miodu
- 2-3 litry wódki
|
Sposób przygotowania: orzechy obrać z łupin i wrzucić do słoika. Dodać miód, zalać alkoholem, słoik zakręcić i odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. Co jakiś czas słoikiem wstrząsnąć. Nalewkę przecedzić, rozlać do butelek i gotowe.
|
Rozsmakuj się w pysznych orzechach włoskich i wykorzystaj je w swojej kuchni!
 |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Orzechy włoskie - jakie mają właściwości? |
 | Dynia w kuchni na siedem sposobów - słodko i wytrawnie |
 | Lecznicza moc kasztanów - czy znasz ich właściwości? |
 | W świecie Hildegardy - zupa z dyni z ziarnem orkiszowym |
 | 2 przepisy na szybkie jesienne ciasteczka |