KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
11 września 2020

Dynia w kuchni na siedem sposobów - słodko i wytrawnie

Okres jesienny to czas zbiorów dyni. Warzywo to cieszy się coraz większą popularnością, ze względu na dekoracyjny wygląd, ale przede wszystkim ma ogromne zastosowanie w dziedzinie kulinarnej. Jak dobrze wiemy z dyni możemy przyrządzić smakowite zupy, kremy, sosy, placki, ciasta, przeciery, a zwłaszcza przetwory. Sprawdźcie nasze przepisy!

Dynia ma również wartość użytkową. W starożytnej kulturze indiańskiej dynię wykorzystywano do produkcji rozmaitych przedmiotów codziennego użytku, np. mis i naczyń, a nawet rzeźb. Była ona także wartościowym źródłem pożywienia na równi z kukurydzą i fasolą. Oprócz wartości użytkowych, dynia posiada wiele właściwości leczniczych. Bogata w beta-karoten (barwnik roślinny, dzięki niemu dynia ma intensywny pomarańczowy kolor), przeciwutleniacz hamujący szkodliwe procesy oksydacyjne, może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych oraz chorób sercowych. A teraz czas na dynię w kuchni!

Tradycyjny krem z dyni

Składniki:

  • dynia,
  • 250 g ziemniaków,
  • 25 g masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kurkuma, imbir do przyprawienia,
  • ½ puszki pomidorów,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1½ szklanki bulionu.

 

Sposób przygotowania: dynię należy obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. W większym garnku zeszklić na maśle cebulę i czosnek, a następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Doprawić i smażyć razem około 5 minut. Następnie zalać warzywa bulionem i gotować pod przykryciem około 10 minut. Dodać pomidory i gotować do miękkości warzyw. Na koniec zmiksować zupę z dodatkiem mleka i podawać z listkiem natki pietruszki.

 


Ciasto dyniowe

Składniki: 

  • ½ szklanki ugotowanej, odcedzonej i zmiksowanej dyni
  • szklanka mąki
  • ½ szklanki cukru         
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli, cukier puder (do dekoracji)

 

Sposób przygotowania: zmiksować dynię i olej, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Piec przez 40 minut w 180°C. Ciasto możemy udekorować cukrem pudrem.

 


Placki z dyni

Składniki:

  • ok. 400–500 g miąższu z dyni (czyli połówka niedużej dyni pozbawiona skóry i pestek),
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • olej do smażenia,
  • dwa pomidory świeże lub z puszki,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka octu winnego lub balsamicznego
  • przyprawy: zioła, sól, pieprz, imbir

Sposób przygotowania: dynię oczyścić z pestek i obrać ze skóry, a następnie pokroić na kilka większych kawałków. Każdy kawałek dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jak do placków ziemniaczanych). Startą dynię wrzucić do dużej miski. Do małej miseczki wbić dwa jajka, dodać oliwę z oliwek, słuszną łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu, a następnie wszystko przez 1–2 minuty intensywnie mieszać przy pomocy trzepaczki. Roztrzepane z przyprawami jajka wlać do miski z dynią i wszystko starannie wymieszać. Następnie do miski wsypać mąkę i wymieszać wszystkie składniki do czasu uzyskania jednolitej masy. Przed smażeniem placków można przygotować prosty sos. Zmiksować delikatnie w blenderze dwa pomidory z dodatkiem oliwy, octu balsamicznego, soli, pieprzu i niewielkiej ilości oregano. Zamiast sosu pomidorowego z powodzeniem można dodać do placków dyniowych kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny. Następnie na patelni rozgrzać dość mocno niewielką ilość oleju i przy pomocy łyżki nakładać niewielkie porcje przygotowanego ciasta. Placki smażyć po ok. 2 minuty z obu stron. Ładnie przyrumienione zdjąć z patelni i od razu podawać do spożycia. 

 


Spaghetti z dyni makaronowej

Składniki:

  • dynia makaronowa,
  • kilka bardzo dojrzałych pomidorów,
  • ½ cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • pęczek bazylii,
  • sól, pieprz, cukier,
  • prażone pestki dyni,
  • starty ser, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania: dynię ugotować w całości w dużym garnku (ok. 40 minut). Ugotowaną przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne z pestkami dyni i porozdzielać miąższ, który zbudowany jest z cienkich nitek. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać pokrojone drobno pomidory i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Posiekać bazylię i dodać pod koniec gotowania. Na gotowy sos przełożyć „makaron” dyniowy, zamieszać i jeszcze chwilę podgrzewać (makaron z dyni jest bardzo jędrny i nie rozpada się szybko). Podawać z serem, oliwą, posypany pestkami.

 


Dynia marynowana w occie

Składniki:

  • 1 kg dyni (waga po obraniu samego miąższu)
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 300 g cukru
  • 8–10 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu

 

Sposób przygotowania: dynię obrać, wyrzucić miękki środek z pestkami i sam twardy miąższ pokroić w kostkę wielkości 1,5 cm. Do garnka wlać wodę, ocet, cukier oraz przyprawy. Całość zagotować. Dynię wrzucić kiedy zalewa będzie już wrzała. Dynię gotować 8–9 minut w zalewie, następnie zdjąć z ognia i przełożyć do wyparzonych słoików. Dynię zalać zalewą, wyjmując wcześniej goździki z zalewy. Tak przygotowane słoiki zakręcić i postawić do góry dnem lub poddać pasteryzacji przez 10 minut. Uwaga! Jeśli dynia ma być zjedzona w ciągu 1–2 tygodni, to można zostawić w słoiku goździki, jeśli ma postać zdecydowanie dłużej, koniecznie trzeba wyjąć goździki. Spowodują one bowiem szarzenie i ciemnienie dyni, stanie się ona bardzo nieatrakcyjna i będzie wyglądała jak zepsuta. Warto o tym pamiętać. 

 


Zapiekanka z dyni

Składniki:

  • dynia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ¾ kg mięsa mielonego
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki wody
  • sos beszamelowy (gotowy lub przygotowany samodzielnie)
  • starty ser (opcjonalnie)
  • przyprawy: (kumin, chilli, oregano) – ilość wg gustu

 

Sposób przygotowania: na patelni podsmażyć 1 cebulę (pokrojoną w kostkę) i ząbki czosnku (pokrojone na drobne kawałki). Następnie dodać ¾ kg mięsa mielonego, smażyć aż zmieni kolor. Dodać przyprawy i rodzynki, ½ szklanki wody i smażyć do momentu aż woda odparuje. 2/3 dyni pokrojonej w plastry rozłożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem, na to położyć mięso i pozostałą dynię. Całość pokryć sosem beszamelowym, w ilości jaka nam odpowiada. Piec w 180°C przez 40–60 minut aż dynia będzie miękka. Można pod koniec pieczenia posypać zapiekankę serem.

 


Dżem z dyni i jabłka

Składniki:

  • 6 kg dynia
  • 10 jabłek 
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego 
  • cukier żelujący, cukier

Sposób przygotowania: dynię o wadze 6 kg pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 200°C, około 30–50 minut do miękkości (sprawdzamy wbijając widelec). Po wyciągnięciu z pieca, odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie obrać ze skórki. Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię i smażyć aż się rozpadną. Do jabłek dodać gotową dynię, cukier żelujący i przyprawy. Jeśli jest taka konieczność dodać cukier według uznania. Całą masę dokładnie zmiksować i gotować. Gorącą przełożyć do słoików i pasteryzować.

Niepowtarzalny smak dyni doskonale komponuje się zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodkimi deserami. Przekonajcie się sami i skorzystajcie z naszych przepisów :-)

 

kontakt1.jpg
Milena Lewandowska
Artykuł opracowany we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione