KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
2019-09-28

Jaja i drób pomogą w walce z demencją

Uniwersytet we Wschodniej Finlandii przeprowadził badania według, których spożycie jaj i mięsa drobiowego może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją.

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie we Wschodniej Finlandii, spożycie jaj i mięsa drobiowego może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją. Badania pokazują dowody w tej sprawie. Sugerują, że jaja odgrywają istotną rolę w ochronie mózgu w procesie starzenia. Wykazano, że spożycie fosfatydylocholiny, która była dostarczana w diecie przez jedzenie jaj i mięsa drobiowego, wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji. Ma to związek z zawartością choliny w produktach drobiarskich.

W walce z demencją to właśnie cholina jest uznawana za niezbędny składnik odżywczy, a produkty drobiarskie należą do jednych z najcenniejszych jej źródeł. Cholina jest niezbędna do tworzenia acetylocholiny – neuroprzekaźnika. Prowadzone badania już powiązały jej spożywanie z wpływem na zwiększoną funkcją poznawczą i zapobieganie chorobie Alzheimera która uważana jest za najczęstszą przyczynę demencji.

Dobrą wiadomością dla konsumentów jest fakt, że produkty bogate w cholinę są tak łatwo dostępne i niedrogie. Źródłami fosfatydylocholiny w diecie badanych osób były jaja (39%) i różnego rodzaju mięso (37%).

Źródło: KIPDIP

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione