Jarzębina - czy może być lekiem, kosmetykiem i smakołykiem?
Niewielkie czerwone owoce jarzębiny są źródłem antyoksydantów, witaminy C, błonnika pokarmowego, rutyny, kwercetyny, garbników i antocyjanów. Duża dawka przeciwutleniaczy sprawia, że jarzębina i przetwory z jej owoców zmniejszają stany zapalne w organizmie, działają przeciwnowotworowo, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odmładzają i regenerują komórki. Owoce te wzmacniają odporność organizmu, wykazują właściwości antybakteryjne, a zawarty w nich błonnik reguluje trawienie, dzięki czemu wspomagają pracę żołądka czy jelit. Eliminują zaparcia oraz łagodzą objawy biegunki. Owoce jarzębiny są świetnym źródłem manganu, który reguluje pracę mózgu i układu nerwowego.
W medycynie ludowej stosowano sok z owoców jarzębiny do zmniejszania stanu zapalnego dróg oddechowych, łagodzenia bólu gardła czy objawów astmy. Właściwości te sprawiają, że dawniej było to popularne domowe lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego.
Jarzębina w kosmetyce
Skoncentrowana dawka przeciwutleniaczy znajdująca się w owocach jarzębiny chroni przed przedwczesnym starzeniem. Zawartość witaminy C aktywizuje wytwarzanie kolagenu oraz pozytywnie wpływa na jędrność i sprężystość skóry. Przyspiesza gojenie się ran, regenerację komórkową i zmniejsza widoczność blizn. Właściwości przeciwzapalne sprawiają, że jarzębina wspomaga kondycję skóry oraz łagodzi różne dolegliwości. Zmniejsza swędzenie, łuszczenie i suchość oraz trądzik.
Domowe przetwory z owoców jarzębiny
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować przetwory z jarzębiny, pamiętaj, że przed spożyciem należy ją przemrozić i zblanszować. Surowe owoce jarzębiny są gorzkie i niejadalne, a do tego zawierają kwas parasorbowy, który jest trujący i może toksycznie wpływać na organizm.
Konfitura z owoców jarzębiny
Składniki:
- 2 kilogramy owoców jarzębiny
- 1,5 kilograma cukru
- 2 szklanki wody
Jak przygotować konfiturę z jarzębiny? Owoce jarzębiny umyć i osuszyć. Włożyć do zamrażalnika na dwa dni. Po tym czasie w gorącej wodzie rozpuścić cukier, by powstał syrop. Wrzucić do niego rozmrożone owoce, zagotować i odstawić do przestygnięcia. Czynność powtórzyć kilka razy, a następnie gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem.
Nalewka z jarzębiny
Składniki:
- 2 kg owoców jarzębiny
- 2 cytryny
- 1 l wody
- 1 l wódki
- 1 kg cukru
Jak przygotować nalewkę z jarzębiny krok po kroku? Tak jak wcześniej umyte i osuszone owoce najlepiej przemrozić przez dwa dni. Po tym czasie wrzucić na chwilę do gorącej wody i wyjąć. Wsypać do dużego słoja, zasypać cukrem, wlać sok z dwóch cytryn oraz wódkę. Słoik zakręcić i odstawić na dwa miesiące w ciemne i suche miejsce. Przecedzić owoce, dolać wody, a gotową nalewkę z jarzębiny przelać do butelek i gotowe.
Okazuje się, że jarzębina może być nie tylko jesienną dekoracją, ale także doskonałym naturalnym kosmetykiem oraz dobrym smakołykiem.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|