Pora naturalnego wybarwiania jabłek
Wrzesień jest umiarkowany pod względem ciepła, ale najważniejszą sprawą jest fakt, że nie mam dużych różnic temperatury między dniem a nocą - powiedział nam Kazimierz Michalski, sadownik z woj. łódzkiego. - To powoduje, że jabłka trudno się wybarwiają, bo najintensywniej naturalne rumieńce zyskują wtedy, gdy w dzień jest ciepło, a w nocy - chłodno. Właśnie wtedy najlepiej tworzą się czerwone barwniki, odpowiedzialne za naturalne wybarwienie jabłek.
Owoce wymagają także dostępu do światła w 60–80%, aby wytworzyć rozległy rumieniec. Jednak w ostatecznej fazie przede wszystkim liczy się różnica temperatur.
Na weekend przyszło ocieplenie i każdy dzień z taką pogodą nas, sadowników, cieszy - dodaje pan Kazimierz. - Późniejsze odmiany jabłek mogą jeszcze poczekać na drzewach, ale wiele jest już takich owoców, które powinny być zdejmowane. Jednak te kilka dni warto takie owoce było przetrzymać.
Bez wątpienia odpowiednio wybarwione jabłka mają swoje przełożenie na ekonomiczny zysk. Od zawsze konsumenci preferują te owoce, które są intensywnie rumiane. Na pewno i w tym roku ta reguła przekłada się na rzeczywistość na bazarkach i lokalnych targowiskach, gdzie ładne dla oka jabłka osiągają wyższe ceny niż owoce mniej wybarwione.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|